Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДОЖИВЯХМЕ: Кьовеши разследва висш български политик от хунтата, раздал 105 млн. по „семейна линия” (ВИДЕО)

Най-сетне! Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши започва разследване на висш български политик от хунтата ГЕРБ, раздал над 105 милиона лева европарите на МОСВ по „семейна линия”, разкри Narod.bg.

Преди седмица се разбра, че служителите в една дирекция на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са получили огромни бонуси към заплатите си през месец април. Те са взели по 200 процента над заплатата като допълнителен материален стимул, съобщи euractiv.bg.

Така 107 души от дирекцията, която отговаря за оперативна програма „Околна среда”, са получили общо над 565 000 лева. Парите са одобрени с подписа на бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров.

Според счетоводната ведомост –  по 7000, 8000, 9000 и почти 10 000 лева са получили някои държавни служители през месец април в тази дирекция.

Накрая историята с бонусите стига до българската прокуратурата, а със случая се е заела дори Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Подозренията са, че висш български политик е уреждал договори за милиони левове.

Бонусите

Историята с тези бонуси е повече от любопитна. На 15 март дирекцията е оглавен от Гергана Грозданова, която преди това е била шефка на отдел. Само след два дни тя иска отчети от всички началници на отдели за тяхната работа.

На 9 април Грозданова пише на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро, че цялата дирекция е постигнала “изключително добри резултати”. Още същия ден Ревизоро издава заповед за изплащане на всички служители по 200-процентен бонус.

Само след три дни – на 12 април, Гергана Грозданова изпраща нови мейли до всички началници на отдели. Този път тя иска от тях да напишат какви са проблемите в тяхната дейност, защото в предишните си отчети те ги спестили.

На 16 април Грозданова пише до министър Емил Димитров втори доклад. Той е посветен на идентифицираните рискове и нарушения в същата дирекция, където са раздадени щедрите бонуси. Докладът е смразяващ.

В него се посочват толкова нарушения и обезпокояващи факти, че Емил Димитров го изпраща на главния прокурор Иван Гешев само четири дни по-късно. Така министърът дава на прокурор цялата дирекция с бонусите.

Въпреки това след още 3 дни – на 23 април, в деня на заплатите, държавните служители от същата дирекция получават реално своите 200 процента бонуси. Министърът е имал време да спре парите, но не го е направи.

Ужасяващият доклад

Вторият доклад, в който реално се отчитат проблеми, констатира значително изоставане в усвояването на предвидения ресурс по програмата „Околна среда”.

До момента са договорени проекти за 3.8 милиарда лева, но изплатените суми на бенефициентите са само 1.3 милиарда лева. Това са само около 39 процента. Оперативна програма „Околна среда” е на последно място по усвояване на ресурса от всички оперативни програми. Средната усвояемост на програмите на ниво „държава” е приблизително 50 процента.

Причините са недобро планиране и прогнозиране, забавено одобрение на проектите. В момента все още се оценяват проекти, които са внесени преди две години. Липсва или е занижен контролът върху някои от основните процеси в дирекцията.  Като основен пропуск се констатира несъобразяването с писмо на Европейската комисия  за държавните помощи. Наличия за съмнения за конфликт на интереси.

Отговорите

Четирима от началниците на отдели във въпросната дирекция бяха попитани дали не се притесняват от факта, че са получили тлъсти бонуси за същата  работа, за която са дадени и на главния прокурор?

Петър Станков, който е началник на отдел „Администриране на нередности”, обясни, че нищо не отговаряло на истината, но не каза кое точно не е вярно.  Марта Цветкова е началник на отдел „Програмиране и планиране”. Тя заяви, че за негативния втори доклад за тяхната работа била научила от сегашното ръководство на МОСВ. Изненадана била, че е дадена на прокуратурата.  Тя каза, че изводите в доклада на Гергана Грозданова не съответствали на предоставената от нея информация.

Биляна Караджова е началник на отдел „Последващ контрол”. Тя каза, че не споделя изводите в негативния доклад. В техния отдел нямало забавяне на работата.

Лъчезар Захариев е началник на отдел „Оценка на проекти и договори”. Той потвърди, че всеки би се притеснил, ако има работа с прокуратурата. Но самият той не се притеснявал за нищо, свързано с неговата дейност. Притеснявал се, че този сигнал е подаден от техен колега.  А забавянето на оценките на проектите не било забавяне, а било „продължаване на оценките”. Според него бонусите били заслужени.

С идване на власт на служебното правителство дирекцията има нов началник в лицето на Валерия Калчева. Тя бе попитана дали е успяла да установи дали фактите във втория доклад са верни.

Калчев изрази изненада и притеснение от доклада, изпратен до главния прокурор, защото това хвърляло сянка и съмнения върху работата на над 100 души. Калчева не е успяла да пита старата директорка, защото тя вече втора седмица била болна.

Много ли е болна Гергана Грозданова?  На 12 май служебният министър на околната среда и водите Асен Личев встъпва в длъжност. Още на следващия ден Гергана Грозданова се е разболяла от заболяване на периферната нервна система. Тя е представила болничен лист за 7 дни домашно лечение.

След това още един болничен лист за 7 дни. И двата болнични листа са издадени от един и същи общопрактикуващ лекар в Гоце Делчев.

Въпросният лекар потвърди, че Грозданова е отишла в кабинета му в Гоце Делчев с оплаквания и той е издал два болнични листа. Родителите и живеели в Гоце Делчев. След  втория болничен лист тя е постъпила в софийската болница МБАЛ „Люлин” за изследвания. В тази болница има любопитна гоцеделчевска връзка.

Представляващ на МБАЛ „Люлин” е д-р Ангел Попов, който е лекар ортопед и травматолог от Гоце Делчев. Той и сега има Медицински център в града. На 30 май Грозданова е изписана от болницата и вероятно е с още дни за лечение в къщи.

Тя е наистина бе неоткриваема и не отговаряше на телефона си. На въпросите, но чрез смс, отговори бившият екоминистър Емил Димитров.

Първото голямо разследване на Кьовеши в България

Ревизоро обясни, че бонусите се изплащат всяко тримесечие от 2008 г. насам. Според него бонусите през тази година нямат никаква разлика, както 13 години назад.

За сигнала до главния прокурор Димитров казва:  „Не съм дал 120 души на прокурор, а ръководството. По указания на премиера, Инспектората към Министерския съвет и ДАНС. И веднага съм ги уволнил.

Емил Димитров отказва да влиза в детайли по случая, но все пак открехва част от завесата.

“Не мога да кажа в детайли, защото съм подписал декларация в прокуратурата и пред хората на Кьовеши. Става въпрос за над 105 милиона евросредства, търговия с влияние и уреждане на договори по семейна линия, под покровителството на висш политик.

Има съмнения за ОПГ. Майка и дъщеря, баща и син, още един баща и синът му, семейство и един любовник. Сложно е, и не искам да страдат невинни хора. Може да пострада цялата оперативна програма. Затова няма да коментирам”, каза той.

Длъжен е да отговори и главният прокурор Иван Гешев: Какво точно разследва българската прокуратура след тези твърдения на бившия министър Емил Димитров?

Източник/ци: ДОЖИВЯХМЕ: Кьовеши разследва висш български политик от хунтата, раздал 105 млн. по „семейна линия” (ВИДЕО) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!