Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството "гилотинира" икономически Божков и Пеевски – Директор на сектор в "Национална полиция" е обвинен за участие в престъпна група на Божков

Премиерът настоява банките да не обслужват хора от черния списък на санкционираните. 

Стефан Янев по време на Съвет на сигурността Банките да не работят с хора и фирми от черния списък по „Магнитски“, за да бъдат избегнати бъдещи санкции. Това призова служебният премиер Стефан Янев по време на Съвет по сигурността.  Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента, допълни той, цитиран от debati.bg.

Припомняме, че на 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Сред тях са Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. “Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници“, каза служебният премиер. Правителството прие решение, с което се създава постоянна работна група. В тази работна група участие имат представители на МВР, Министерство на финансите, ДАНС и НАП със задача да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите.

Същевременно ДАНС и НАП имат задача да предприемат постоянни мерки за установяване степента на свързаност на лица с лицата от списъка и да предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка в случай, че тази свързаност е прекратена. Целта е да се намалят рисковете за страната в политически и международен план, както и за българската икономика от тези санкции. Те предизвикаха остър обществен отзук и реакции. Прокуратурата се самосезира.

Директор на сектор в "Национална полиция" е обвинен за участие в престъпна група на Божков

Специализираната прокуратура даде брифинг, в който стана ясно, че директорът на сектор “Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция “Национална полиция“ Ангел Папалезов е обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности, както и пране на пари, съобщава Нова тв. 

Ръководител на групата е намиращият се в Дубай Васил Божков, стана ясно от думите на Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализирана прокуратурата.

По решение на наблюдаващия прокурор Папалезов е на свобода срещу подписка.

Според Маджарова не е имало нахлуване в МВР. Обискиран е бил само кабинета на Папалезов.

"Този български гражданин никога, по никакъв повод, в хода на това досъдебно производство, а и бих казала, в хода на кое да е, не е бил задържан, включително и за 24 часа. Не е прецедент, Специализирана прокуратура, а може би и други прокуратури в страната, да подвеждат под наказателна отговорност висши полицейски служители. Не бих казала, че това е нещо, което се случва за първи път. Специализирана прокуратура е формирала обвинителна теза по отношение на доста по-високопоставени полицейски служители".

Източник/ци: Petel.bg - новини - Правителството "гилотинира" икономически Божков и Пеевски

Petel.bg - новини - Директор на сектор в "Национална полиция" е обвинен за участие в престъпна група на Божков

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!