Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия готви ядрения влак “Скалпел”. Ракетите ще бъдат във вагони на руските железници

/Поглед.инфо/ Малцина знаят, че Русия има такъв ракетен комплекс, на който може да завиди всяка държава по света. Освен това тази установка държи Пентагона в напрежение. И след като Русия наскоро заяви, че иска да проведе ново зареждане на “Скалпел”, НАТО изобщо излезе от кожа.

Какво е “Скалпел”? Това е система за изстрелване на ядрени ракети, която е скрита в обикновените железопътни вагони. И поради това, че вагонът е винаги в движение и няма никакви идентификационни знаци, е почти невъзможно да се открие.

Първоначално тази идея за прикриване принадлежи на американците. По-точно, е изобретена не за камуфлаж, а за по-добра мобилност на балистични ракети. СССР възприема опита на САЩ и работата започва да кипи.

Това е един от козовете, който дава на Русия предимство по отношение на ядрения потенциал. Разгледайте картата на руските железници - от Севастопол до Владивосток. Вагон с ядрена бойна глава може да бъде навсякъде и никой никога няма да може да го проследи. Почти от всяка точка на Русия може да изскочи ракета, която да нанесе ответен удар на всички врагове.

Струва си да започнем с факта, че бойният железопътен комплекс или БЖК е изобретен в Съединените щати. Но в СССР решават да възприемат опита и след 5 години се появява комплексът „Молодец“, по-късно преименуван на “Скалпел”. На външен вид той по нищо не се различава от обикновен товарен влак - същите вагони, същият локомотив. Но вместо кашони, вътре се пренасят три балистични ракети, опаковани в стартов контейнер.

Невъзможно беше да се определи външният вид на новия влак номер 0. И през 1989 г. комплексът е пуснат в експлоатация. За стратегическите ракетни сили са построени 12 влака, а това са 36 ядрени ракети, местоположението на които не може да бъде определено дори с помощта на спътник.

Година по-късно информацията за самото съществуване на тези влакове случайно попада на масата на директора на ЦРУ Уилям Уебстър. И направо от офиса, без да проверява данните, опитният разузнавач се втурва да докладва в Белия дом. Уебстър, както и президентът на САЩ, имат причина за безпокойство. 3 балистични ракети, които могат да бъдат изстреляни направо от коловозите, могат да унищожат базите на флота в Пърл Харбър, Норфолк и Гуам, а запасът от бойни глави ще бъде достатъчен, за да унищожи нещо друго.

И тази загриженост продължава и до днес. Особено след като американците научават, че изстрелването на ракети от ядрен влак отнема само 3 минути. На практика изглежда така: след като получава съответната команда, влакът спира, където и да е. Хидравличните опори се вкопават в земята и бойният екипаж заема местата си. Нещо повече, това се случва толкова бързо, че според очевидци командирите на групи дори нямат време да отворят всички пликове със стартовите кодове. Освен това един влак може да изстрелва и трите ракети едновременно.

За това влакът се състои от три дизелови локомотива, които при необходимост могат да отведат три вагона-установки до три различни точки. След изстрелването влакът може бързо да бъде скрит в някой тунел. Почти е невъзможно да се открие такава подвижна и скрита композиция.

Управлението идва от команден модул, който има повишена устойчивост на електромагнитни импулси. Също така, специално за контролния вагон, са създадени специални комуникационни антени, които осигуряват стабилно приемане на сигнала през пропускащите радиосигнали покриви на вагоните.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Русия готви ядрения влак “Скалпел”. Ракетите ще бъдат във вагони на руските железници - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!