Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Afera.bg: Схемите в митниците непокътнати! Връщат компрометирани лица. Вместо да борят корупция, овладяват кинтите...

И Агенция „Митници“ върви „успешно“ по позорния път на МВР в падението си, осеян с уж „нов морал“. Един месец след старта на служебното правителство на Румен Радев, в който досега трябваше да бъдат случени вече КРУТИ И ДРАСТИЧНИ РЕФОРМИ В МВР И АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ – не само имаме резултат – ZERO!, НО И НЕЩО ОЩЕ ПО-ОТЧАЙВАЩО – в „Митници“ гербаджийските Схеми и кадри остават непокътнати, назначават се КОМПРОМЕТИРАНИ КАДРИ и потоците от кинти се овладяват ПАК, тоя път начело със „зелените чорапи“.

Специалисти и познавачи на процесите през годините в Митниците, базирани в момента в опозиционните партии, иначе близки и до Румен Радев, са втрещени от това, което се случва, но не смеят да коментират гласно и официално.

Те са единодушни, че това, което става в Митниците не е мръднало и на йота от гербаджийския период и нещо повече – далаверата от канали и корупция се пренасочва този път в ръцете на „новите“ „правилни“.

Една от последните „рокади“ в Митниците илюстрира процесите.

НЕ ПРОМЯНАТА, А ПОДМЯНАТА  на ръководни кадри в Агенция „Митници“ продължава да тече с пълна сила.

Мариана Русева отново застава начело на ключово звено в главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“. От миналата седмица Мариана Русева поема поста началник на отдел „Митнически мобилни групи“ в Централно митническо управление. Отделът, наброяващ повече от 70 служители, отговаря за извършването на митнически и акцизни проверки на стоки, фирми и физически лица на цялата територия на страната, включително и на граничните пунктове.

През август 2019 г. Русева беше отстранена от ръководната роля в отдела поради съмнение за умишлено проявена небрежност по отношение на акцизни проверки, свързани с конкретни фирми.

През март 2019 г., още докато Русева е началник на Митнически мобилни групи, проверяващи екипи установяват нелегална мащабна схема за разпространение на течни горива на територията на гр. София, като на паркинг в краен квартал на столицата откриват близо 70 000 л. гориво без необходимите документи за платен акциз. Въпреки че при проверката горивото е задържано, последващите действия в административно наказателното производство са извършени безконтролно и по начин, целящ потулването на случая. Поради съмнително проявено бездействие по продължаване на разследването на случая, допуснати процесуални нарушения в преписката и забавянето по съставяне на акт за установяване на административно нарушение, повече от половината от задържаното гориво е върнато на проверяваните лица, поради оказан натиск върху служителите на отдела за забавяне на преписките.

В последствие се оказва, че горивата се разпространяват от небезизвестния петролен бос Георги Самуилов, собственик на данъчен склад Инса в гр. Раковски и близката до него петролната база Интерспийд, в гр. София, кв. Казичене. Горивата се пускат в търговската мрежа без заплащане на дължимия акциз, което ощетява държавата с милиони левове. След сериозния гаф и съмнения за зависимости от определени кръгове, ръководството на АМ отстранява Русева от ММГ, като я преназначават без конкурсна процедура (каквато се изисква по закон), на длъжност началник сектор Борба с наркотрафика, където ръководи митническите служители от въпросния отдел, работещи на граничните пунктове Кулата, Калотина и Гюешево.

В този период не е постигнала никакви резултати в борбата с контрабандата и наркотрафика, като е изолирана от всякаква оперативна дейност, без глас във взимането на ръководни решения в звеното.

Русева се спряга като близка с Татяна Дончева, както и с настоящия зам. директор Румен Данев и се връща отново като началник на „Митнически мобилни групи“ със заповед за съвместяване на длъжността. Паралелно с това е направен „вътрешен“ конкурс специално за бившата баскетболистка, който не е обявен никъде, както е определено в нормативните актове, определящи постъпването и повишението в държавните агенции, с цел тя да е единствен кандидат за позицията.

В МВР картинката не е по-розова, въпреки повсеместния възторг на ехалето от „джандар сурата“ и рецитациите на Бойко Рашков, който до този момент – един месец вече! – не е направил НИЩО РЕАЛНО за крути промени в министерството. Не са сменени всички шефове на ОД на МВР и РПУ, които са най-важните фигури за чадърите по места по време на изборите. Рехавите смени, броящи се на пръстите на едната ръка,  които направи Рашков са всъщност ПОДМЯНА с гербаджийски капии с твърде съмнително реноме. На практика в МВР нищо не е направено и това ще лъсне, когато след месец ще опишем конкретно точка по точка какво НЕ БЕ направено, а бе „заменено“ единствено с пиар гафови изпълнения на Рашков.

Не е тайна, че всяка нова власт първото, което прави е да овладява контрабандните канали и да овладява Митниците, но „новите“ с уж „нов морал“ много бързичко се освиниха. Без никакво извинение.

Afera.bg

Източник/ци: АФЕРА.БГ | СХЕМИТЕ В МИТНИЦИТЕ НЕПОКЪТНАТИ! ВРЪЩАТ КОМПРОМЕТИРАНИ ЛИЦА. ВМЕСТО ДА БОРЯТ КОРУПЦИЯ, ОВЛАДЯВАТ КИНТИТЕ. ТОЯ ПЪТ НАЧЕЛО СЪС „ЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПИ“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!