Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев се спасява сам: Прокуратурата споделя позицията на САЩ, вече действаме – Започва проверка срещу Делян Пеевски за подмазване или замазване?

Главният прокурор направи първи коментар на наложените от САЩ санкции на България. По повод оповестения доклад на Департамента на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията. Тази позиция на прокуратурата публикува в "Туитър" Иван Гешев по повод наложените санкции от страна на САЩ върху шестима българи, сред които Васил Божков, Делян Пеевски и зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са   доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб.

Започва проверка срещу Делян Пеевски

Прокурорска проверка срещу Делян Пеевски започва. Тя се базира на данните, посочени в съобщението за налагане на санкции по закона "Магнитски". Това е реакцията на държавното обвинение след решението на САЩ да наложи санкции на двама от най-влиятелните българи, предаде actualno.com.

Съобщението на прокуратурата има за цел да покаже, че институцията е работила по лица с наложени санкции, преди самите санкции да бъдат наложени.

"Ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред", обещава българската прокуратура.

Припомняме, че снощи първият заместник-помощник секретар на американското финансово министерство Пол Ахърн обяви, че българската прокуратура ще има достъп само до официалното съобщение от САЩ.

В съобщението на обвинението от днес се напомня, че Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българските в чужбина са предадени на съд за корупция и търговия с влияние с процедурата по издаване на български паспорти.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че тя не е правила нищо само срещу Делян Пеевски и свързвания с него Илко Желязков. Сега институцията обещава да стори това, което е обрат в досегашната ѝ позиция, според която Пеевски няма никаква връзка с корупцията по високите етажи на властта у нас.

"По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на САЩ, прокуратурата заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията", декларира в четвъртък прокуратурата.

В съобщението се допълва, че се оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията.

"Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб", казва прокуратурата.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Гешев за санкциите: Прокуратурата споделя позицията на САЩ, вече действаме

Petel.bg - новини - Започва проверка срещу Делян Пеевски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!