Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вера Ахундова пред Фрог: В сигналите ни до САЩ се споменава един политически лидер – Бойко Борисов

Американските санкции върху Делян Пеевски по закона ”Магнитски” са плод на продължила 2 години работа от страна на институциите отвъд океана. Решението не се взима, освен ако Министерството на финансите в САЩ не притежава абсолютно сигурни доказателства за това, което се твърди. Информацията не се споделя с родните разследващи, защото няма доверие в независимостта на българските институции. Във всички наши сигнали се споменава името на един единствен политически лидер – Бойко Методиев Борисов.
Това заяви пред ФрогНюз Вера Ахундова – едно от лицата, които са съдействали на Съединените американски щати при разследванията за корупция срещу бившия депутат от ДПС, неговото подставено лице Илко Желязков. Засегнат е и бившият хазартен бос Васил Божков.

Припомняме, че големият шамар на Вашингтон бе зашлевен вчера. Санкциите са заради злоупотреби със служебно положение, подкупи и сериозна корупция. Последва широк отзвук в медиите отвъд океана. Имаше реакция и от самия Пеевски, а днес на негова страна застанаха и от ДПС. Пеевски заяви, че обвиненията към него са несъстоятелни и ще търси правата си в съда.

Ето и цялото интервю:

Госпожо Ахундова, Вие сте едно от лицата, които са помогнали на САЩ в разследването за корупция, което в крайна сметко доведе до санкциите по закона „Магнитски“. Те ли Ви потърсиха? 

Ние направихме апликация по формата, която се изисква по закона. Това беше свързано с грабежа на КТБ. След това направихме допълнение, в което се изискваше да посочим къде са отишли активите на банката след този криминален фалит. Направихме го със съответните доказателства.

Първата си апликация направихме в края на 2018 г. Преди година – втората. Става дума за едно общо обръщение от организацията “Ние гражданите”, което бе допълнено с данни и доказателства на наши членове от САЩ, Германия и Англия.

Решението по тази процедура не е бързо. Те имат свой механизъм за проверка на данните, особено когато се касае до операции в офшорни зони. Това, което със сигурност зная е, че решение не се взима, освен ако Министерството на финансите там не притежава абсолютно сигурни доказателства за това, което се твърди.

До този момент обаче няма някаква конкретика. А при подобни твърдения такава е нужна…

Вероятно би могло да се заговори по-конкретно. Тази информация не се споделя с разследващите в България и нашите правораздавателни органи. Това значи, че няма доверие в системата ни. При развитие и промени тези факти ще станат публично достояние.

В мотивите за санкциите срещу Божков се споменава „политически лидер“, който е взимал подкуп от него. Веднага започна да се спекулира. Вие имате ли представа кой е този политически лидер?

Само един лидер се споменава във всички наши писания. И във всички доказателства. Това е Бойко Методиев Борисов. В това съм категорична. В нашата апликация обръщаме внимание на връзката Цацаров-Борисов-Пеевски. Гешев е по-нов, но продължава същата тенденция с прикриването на крупната корупция. Нападат се дребни риби. Не съм против олигарси да се преследват, но да не е с цел преразпределение на тяхното имущество.

Случаят с присъствието на Васил Божков в санкциите е изключение, защото в историята няма толкова бързо решение. Но там има самопризнание и затова вероятно той и всички негови фирми влизат.

Някои неща ще се докажат без наше усилие. „Магнитски“ има една цел – корупцията извън САЩ. Става въпрос за явление, което е пречка за демокрацията, развитието на нормалните търговски и други отношения. От тази гледна точка САЩ атакува вътрешни корупционери в страните. Целта е да се изчисти явлението максимално и това е начинът. Не знам дали е възможно да се водят дела срещу такова решение. Биха излязли много нелицеприятни неща.

Много анализатори обаче са категорични, че преди всичко България трябва да свърши работата си. Тоест не можем да разчитаме нито на САЩ, нито пък на Брюксел и започналата наскоро работа Европейска прокуратура. 

Не вярвам, че развитие в посока търсене на инсината би се осъществило от настоящата прокуратура в България.

Какъв е смисълът от всичко това в такъв случай? И ще има ли някакъв по-дългосрочен ефект? 

Има редица механизми, по които могат да се санкционират страните, които не се съобразяват с действията на този закон. Предполагам, че това ще се случи. От етична гледна точка, ако ние сме наистина добър партньор, би трябвало да се пристъпи към някакви действия. Но не виждам как ще стане. Не очаквам развитие.

Това обаче ще има подследствия за цялата страна, убедена съм. Не знам дали това ще касае електроцентрали, доставката на самолети или „Балкански поток“. Не мога да кажа. Но ще има.

интервю на Джесика Вълчева

https://frognews.bg/

Източник/ци: Вера Ахундова пред Фрог: В сигналите ни до САЩ се споменава един политически лидер – Бойко Борисов – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!