Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ШОК: В Правителствена болница е действала схема за трафик на органи. Правителствена болница е за прокурор

Брутални факти за трансплантациите в болница "Лозенец" разкри на брифинг служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Фалшиви пациенти, подправени подписи и протоколи, машинации на класациите за листите на чакащите са само част от фрапантните нарушения, заради които МЗ освободи днес целият управителен съвет на бившата Правителствена болница начело с проф. Любомир Спасов. Там, според информацията на Кацаров, е действала същинска схема за трафик на органи от чужбина. Сред неправомерно трансплантираните е и висш чиновник. Вчера се появи информация, че става въпрос за Веселин Даков, който бе главен секретар на Министерския съвет. 

В периода 2019-2021 г. до 27 април т.г. в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбреци. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Имена като Валентин, Артьом, Руслан... Всички реципиенти са записани като чичовци и лели от Израел, Япония, Оман, Израел. Тези хора обаче, както установяваме, не са роднини помежду си, а законът не позволява донорство при непряка роднина връзка, уточни д-р Кацаров. 

Медицинският надзор има процедура за проверка на това криминално престъпление. Има информация, че това са фалшиви реципиенти. 

През април месец има трансплантация на черен дроб от трупен донор. При обявяването на ситуацията процедурата е - анализ на генотипа на донора и на тази база от листата на чакащите, автоматично, се прави пресявка кои са най-подходящи - спешни, неотложни и т.н. Така се посочва първият. Това е направено от Медицинския надзор и са били посочени 3 души, първият от които, с най-висока оценка с 54 точки, е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. 

Вместо това обаче се "избира" четвъртият в листата - с 14 точки, като той дори не е бил със статус "спешност" към онзи момент. Класацията е извършена на 20 април, а е добавен на следващия ден. 

Въпросният четвърти човек е трансплантиран в "Лозенец". Заемал е "най-високият пост" в държавната администрация, както се изрази д-р Кацаров. Операцията му е извършена след телефонно обаждане, за което знаел най-точно проф. Костадин Ангелов като министър по онова време. 

"Нямам думи. Не може да се прави такова нещо. Ще се проверят и други болници за подобни дейности", обяви още министърът. Той уточни, че днес ще назначи новия управителен съвет на "Лозенец". 

Предшественикът му проф. Костадин Ангелов обяви, че не е знаел за проверката на НЗОК, а според д-р Кацаров това не е възможно. "Изключено е да не е бил информиран, предвид толкова фрапантния случай", отсече служебният министър. 

За капак, в действителност е било установено източване на НЗОК от бившата Правителствена, като над 60 пациенти, за които са взети пари, всъщност изобщо не са лежали там. 

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

Д-р Мими Виткова: Правителствена болница е за прокурор

-Д-р Виткова, как ще коментирате новината, оповестена от здравния министър Стойчо Кацаров, че в Правителствена болница е действала схема за трафик на органи?

-Думи нямам. То не подлежи на коментар. Това е за прокуратура, не за коментар. Сигнал до прокуратурата и това е - ако е доказано, че това, което се изнася, е така.

-Оттук нататък болница „Лозенец” подлежи ли на „спасение”, нейната репутация, защото очевидно там е имало доста лоши практики?

-Е, като има лоши практики, защо вече бившият министър преназначи ръководството?! Защо? Той знаеше за тези лоши практики.

-Кой точно бивш министър? Костадин Ангелов ли? 

-Ангелов. Тия конкурси, които ги проведе преди изборите – той преназначи Любомир Спасов за директор.

-Но сега Стойчо Кацаров го уволнява – него и Съвета на директорите на болница „Лозенец”.

-Преди няма и месец какво направи предишният министър, когато ваши колеги журналисти извадиха, че

всички, които са минали на профилактика, са им изкарали, че имат тромбози на долни крайници и са ги приемали, без да имат нищо...? И това са злоупотреби за близо половин милион от Здравната каса!

-Фалшивите пациенти са другото, за което сигнализира настоящият здравен министър.

-Това се знаеше, когато се проведе т. нар. конкурс. И въпреки това Любомир Спасов беше преназначен. А в същото време Стойчо Кацаров не иска са погледне какво направиха в ИСУЛ.

Един почтен човек като Куруков, който стопи дълговете на ИСУЛ от 10 млн. на 1 милион, натрупани от предшественика му, го смениха с едно момче на 35 години, икономист. И Съветът на директорите се оглавява от един юрист, завършил школата в Симеоново. Със собствен бизнес. Сега преди изборите го смениха.

-Може би ще дойде ред и на ИСУЛ.

-Не знам. Защото Стойчо Кацаров заяви публично, че няма да се занимава с конкурсите – защо да не се занимава? Ето ти Правителствена болница – преди 20 дни минал конкурс, преназначено ръководство, което означава, че всичко е чисто... Когато се знаеше тази публична информация за лъжата с тромбозите!

Ами Александровска? Защо не седнете да попитате предишния директор, който сега е ректор, Лъчезар Трайков – как вие до 2012 г. поддържахте болницата без дефицит, а от 2013 до 2020 г. тя натрупа 65 млн. дългове?! Как преди тази болница функционираше без дългове? Всичките тези години са на Ангелов. И за награда го направиха министър! Това са безумия в системата...

Това е система, която е оставена на самотек. Затова – прокуратура и нищо повече, това не подлежи на никакъв коментар. Носи се наказателна отговорност и толкоз. И най-пагубното е, че се промени мисленето на хората в системата – и на лекарите, и на останалия персонал.

Всеки гледа да върти пари, медицината е изтикана някъде си...

Ние се биехме едно време да ходим по курсове и да взимаме специалности... а сега няма такова нещо. Сега е оборот и пари. И това е. 

ШОК: В Правителствена болница е действала схема за трафик на органи

Източник/ци: ШОК: В Правителствена болница е действала схема за трафик на органи - Lupa BG

Д-р Мими Виткова пред Lupa.bg: Правителствена болница е за прокурор - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!