Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Херо Мустафа: Корупцията е ендемична. Парите, които са намесени в този случай (с Божков и Пеевски), са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас.

Не сме се срещали с главния прокурор Гешев. Засега не е в нашия дневен ред

Посланикът на САЩ в България даде отговор на големия въпрос - ще се срещне ли с главния ни прокурор. Фокусът ни е върху корупцията, коментира Херо Мустафа, която се срещна в сряда вечерта с български журналисти след решението на САЩ да наложат санкции срещу Васил Божков и Делян Пеевски. На срещата присъства и Пол Ахърн, който високопоставен служител в Министерството на финансите във Вашингтон.

Пол Ахърн обясни в отговор на въпросите на Mediapool, че в случая не става дума за политическо действие на САЩ, въпреки че до парламентарните избори остава месец и половина.

"Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента, в който приключим с работата", каза Ахърн.

Множество срещи в София, но не и с Гешев

Преди информацията да бъде направена публично достояние, американската посланичка е провела срещи с множество хора в София – посланици от съюзнически на САЩ държави, българския президент, правителствени служители, лидери на различнии партии, включително Бойко Борисов, както и активисти от гражданския сектор.

Големият отсъстващ от този списък е главният прокурор Иван Гешев.

"Не сме се срещали с главния прокурор Гешев. Засега не е в нашия дневен ред", каза американският посланик.

В отговор на въпрос дали САЩ са готови да предоставят цялата налична информация на българската прокуратура, Ахърн отговори, че институцията ще има достъп само до официалното съобщение.

"Могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното сътрудничество ще се радваме да работим с чужди юрисдикции, доколкото можем", обясни американецът.

Той каза, че при проучването са използвани всякакви източници на информация – отворени данни, журналистически публикации, данни от чуждестранни партньори и информация от американските институции.

Корупцията е ендемична

"Искам да подчертая какво сме направили досега. (В нашия списък) Имаме съдия, бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен… Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник", каза посланичката.

Тя подчерта, че корупцията в България е ендемична.

В отговор на въпрос на медията какъв сигнал САЩ отправят към българския политически елит, посланик Мустафа обясни: "Чуваме от всички колко е важна борбата с корупцията в България. Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция. Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай (с Божков и Пеевски), са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички необходими реформи, за да може наистина да се преследва корупцията", пише Novini.bg.

И Херо Мустафа в резиденцията си инкогнито с корумпирания политически лидер.

Точно когато американците разпространяват ПОЛИТИЧЕСКО решение, а не закон, нито присъда /забележете!/, американският посланик у нас се среща ИНКОГНИТО и само благодарение на това, че сайта АФЕРА освети на минутата тази среща, тя бе часове по-късно официално потвърдена, иначе щеше да остане скрита, с определения в „решението“ „политически лидер“, който е взел подкуп. Т.е. с Бойко Методиев Борисов, пише АФЕРА.БГ

Срещата на посланика на САЩ със заподозрян в корупция в особено големи размери, в момента, в който излиза решение по закона "Магнитски", е тежък дипломатически гаф.
В момента Русия е изпратил посланик Митрофанова. Това е висш пилотаж в дипломацията.

Нашият съюзник - САЩ - по-рано също ни вземаха на сериозно. Какви посланици имаха!
Сега жестоко се излагат. Приберете си я!
Bogomil Bonev, Facebook

Източник/ци: Petel.bg - новини - Херо Мустафа: Не сме се срещали с главния прокурор Гешев. Засега не е в нашия дневен ред

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!