Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България отказва квотата си от прокурори срещу корупцията за Кьовеши

Европейската прокуратура (ЕППО), ръководена от Лаура Кьовеши, започва работа от 1 юни, без България да е запълнила квотата си от 10 делегирани прокурори, които да работят на местна почва по делата за крупни злоупотреби с евросредства, предаде euractiv.bg.

До това развитие се стигна, след като европрокуратурата отхвърли 6 от десетте български номинации. След първата порция отхвърлени номинации в средата на април Кьовеши изпрати писмо на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, че очаква нови. Членовете на колегията, председателствана от главния прокурор Иван Гешев, прие писмото й само за сведение и реши да чака решението и за висящите към онзи момент кандидати за български делегирани прокурори.На 7 май станаха ясни окончателните резултати – одобрени са само 4 от десетимата магистрати, предложени от България. Шестима се отхвърлят с мотива, че не отговарят на критериите да заемат длъжността. Оттогава обаче темата не е влизала в дневния ред на прокурорската колегия на ВСС.

България не губи правото си по всяко време да издигне нови кандидатури. Но засега изглежда, че не бърза или не иска да го прави, т.е. не приема за спешна нужда да осигури повече разследващи срещу корупцията.

От държавите от ЕС, които участват в европрокуратурата, само Финландия и Словения не са изпратили предложенията си за делегирани прокурори. Въпреки това, наднационалната структура започва работа на 1 юни. Тя ще се занимава с данъчни измами за над 10 млн. евро, пране на пари, корупция и т.н.

ЕППО може да започне работа и без въпросните делегирани прокурори. Но това означава, че нивото на защита на финансовите интереси на ЕС ще намалее, обяви Кьовеши в специално изявление.

Тя допълва, че явната липса на сътрудничество на национални власти с ЕППО сериозно подкопава доверието в ефективното функциониране на системите за управление и контрол на европейските фондове.

Словенският правосъден министър подаде оставка, след като правителството отказа да изпрати в Люксембург номинираните от прокурорския съвет делегирани прокурори, анулира процедурата за избор и стартира нова.

На 1 юни португалският правосъден министър Франсиска Ван Дунем, зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова, комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс, министърът на правосъдието на Люксембург, където е базирана прокуратурата, и представител на ЕП ще се срещнат с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Те ще имат онлайн среща с всички европейски прокурори, делегираните прокурори и служителите на ЕППО.

Източник/ци: България отказва квотата си от прокурори срещу корупцията за Кьовеши | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!