Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Петков настоява да се накажат отговорните за бойната атака върху мирен цех в Пловдивско

На 11 май, по време на широко рекламираното съвместно военно учение, американски войници нахлуват в производствен цех в Пловдивско. Това е или очевидно некадърие, или злонамерена демонстрация, но и в двата случая трябва да се търси съдебна отговорност. Демократичните български институции мълчат, мълчат двама поредни министри на отбраната, мълчи началникът на отбраната, мълчи командващият на съвместните сили за специални операции, мълчат всички.

Това се посочва в позиция на лидера на ПП АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Потърпевшият собственик г-н Димитров и неговият адвокат са пуснали жалби. Това не отменя въпроса за отговорността на посочените длъжностни лица. Те трябва да бъдат отстранени незабавно от длъжност, специално командващият съвместните сили, който, вероятно, е утвърдил плана, трябва да бъде задържан, за да не се унищожат доказателства, началникът на отбраната трябва да бъде задържан и трябва да се назначи независимо разследване. Защото мълчанието убива демокрацията. Другото обяснение - че това е провокация, организирана от руски шпиони, е по-тъпо от ръководителите на това учение така, че то няма да свърши работа", заявява Петков.

По думите му друг е въпросът, че някой трябва да ни каже бойният самолет B-52 на какво основание кръжи на Дунава, какво учение извършва над Созопол.

"Имало ли е заплаха за нашата територия, кой и кога е дал разрешението за този полет, от какъв български самолет е бил придружаван B-52 и на какво основание се е разхождал на другите европейски страни, нас не ни интересува, но над България, Черно море и Созопол. Въпроси, които сигурно ще прокънтят, дано да не замрат без отговори", се посочва още в позицията на Румен Петков.

Министерството на отбраната разследва нахлуването на войници на НАТО в цех в Чешнегирово

В Министерството на отбраната до момента не са постъпвали официални жалби и сигнали във връзка с оповестения чрез медиите случай в село Чешнигирово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министерството на отбраната е предприело нужните действия за изясняване на всички обстоятелства, като по случая е назначена проверка. До нейното приключване Министерството ще се въздържа от коментари по темата. 

Окръжна прокуратура - Пловдив също проверяват инцидента, при който американски войници нахлуха в частен цех по време на учение, съобщава БНР. 

Инцидентът се е случил на 11 май, а снощи от посолството на САЩ съобщи, че научили сега за случката. „Ние проучваме дали американски военнослужещи са участвали в него и ще сътрудничим изцяло с всяко разследване“, заявиха от посолството. От там уточниха, че ще бъде извършена вътрешна проверка 

В събота сутринта говорителят на служебния кабинет Антон Кутев коментира пред БНТ, че потърпевшите от фабриката са подали сигнал до Окръжна и до Военна прокуратура, жалба до Министерство на обраната не е подавана, но то се е сезирало и проверка върви. „Възможно най-бързо ще бъде направена проверка какво се е случило там. Американските военни подлежат на проверка навсякъде по света, най-малкото от американската армия, в чиито качества надали някой се съмнява“.

Източник/ци: Румен Петков настоява за последствия върху отговорните за бойната атака върху мирен цех в Пловдивско - ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Отбраната и прокуратурата разследват нахлуването на US военни в частен цех у нас

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!