Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Рашков: Борисов е заплашил човек, че семейството му ще яде неговото месо

Днеска пристигна при мен един човек, който такива неща ужасяващи ми съобщи, че аз не знам къде живеем, в каква държава живеем или сме живели. Просто не мога да си обясня. Ще ви кажа какво ми цитира този човек. Нещо ужасяващо е: как му е казано, че има жена и деца, или пък има семейства, които няма да разберат дали не ядат неговото месо."

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в предаването  "ЕвроДикоФ" по Евроком.

Според Рашков ужасяващите думи са изречени от Бойко Борисов към определен човек.

"Вие такова нещо чули ли сте досега, защото аз не съм? Разбирате ли какво нещо е това, какво съзнание, какъв начин на мислене е това" - коментира вътрешният министър.

Бойко Рашков ще подаде сигнал до прокуратурата за извършени престъпления от предходния премиер Бойко Борисов. Това ще се случи до края на следващата седмица.

Да припомня, че преди дни влязох в едно студио и една телевизия. Там казах, че МВР има капацитет и поддържам това мнение. Друг е въпросът как се използва този капацитет. Не са добре нещата, капацитет има, но действията в отделни служби до този момент по-скоро ме разочароват, отколкото да ми дават оптимизъм. Зависимостите, които усещам и виждам са толкова силни, че като че ли поведението на някои служители се диктува отвън, разкри състоянието на МВР министърът.

"Това ведомство е било поставено под такъв контрол, че някои служители не са могли да вземат самостоятелно решение. Това се отнася както по политическа линия, а вече получих обилна информация и за връзки с прокуратурата в нашата страна. Аз още не съм напълно готов с всички факти, но когато те станат достатъчно, аз ще ги изнеса публично, защото това министерство няма самостоятелност дори и в неговата оперативно-издирвателна дейност. Вероятно това не говори много на хората, но аз ще го обясня публично и то съзнателно, защото министерството не може да си гарантира конспиративността на действията", обясни Рашков.

По думите му има определена сфера в дейността на министерството на вътрешните работи, където принципите за конспиративност имат изключително важно значение за успеваемостта. "Когато се нарушат тези принципи ние можем да съобщим, че работим негласно срещу този свят", допълни той.

Той коментира и отпуските на шефовете в службите. "Бившият премиер съзнателно им е разрешил тези отпуски. Аз не познавам в практиката подобни случаи. Един ръководител на ведомство, което се занимава с националната сигурност", обясни Рашков.

Искам да изчакам говорителите на бившия премиер Бойко Борисов. И той се е изказал и говори за плод-зеленчук в неговия типичен изключително интелигентен стил: да говори за мисирки, тулупи. Той вече няма думата и няма да се съобразя с тях, продължи Рашков.

Не са направени опити за унищожаване на доказателства. Физически са унищожавани материали, събирани до формирането на това правителство, които материали са резултати на СРС. Този факт трябва да говори достатъчно много за българския народ, обясни Рашков.

Премиерът от Банкя каза, че няма как да не може да се установи дали има или няма използвани СРС-та по отношение на политици, защото в тези технически средства остават следи. Очевидно Борисов не е наясно с механизма, разясни той.

По думите на Рашков при Борисов ДАНС се е държала като клон на прокуратурата.

Служебният министър на вътрешните работи ще изиска от новия шеф на ДАНС списъка на онези 27 магистрати и 11 висши политици с недекларирани сметки и имоти в чужбина - според справката на ДАНС, за която прокуратурата съобщи през октомври 2019 година.

Според Рашков, новият директор на ДАНС ще решава съдбата на досегашните заместници на агенцията.

Тази вечер министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е образувал дисциплинарно производство срещу старши комисар Стефчо Банков - директор в "Звено за подпомагане на министър по чл. 33, т. 1 от ЗМВР", за допуснато тежко нарушение на служебната дисциплина – изявления, уронващи престижа на МВР.

Стефчо Банков твърди, че бил притискан от служебния вътрешен министър да арестува в болницата шефът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Йордан Рогачев. Разказа, че не изпълнил тази задача защото нямало доказателства Рогачев да е извършил престъпление. 

До приключване на дисциплинарното производство служителят е временно отстранен от заеманата длъжност.

Източник/ци: Министър Рашков: Борисов е заплашил човек, че семейството му ще яде неговото месо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!