Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дни преди 1 юни: Опасни играчки заливат пазара

Родителите не купуват играчки на децата си само по поводи. Все повече хлапета растат презадоволени. Замисляме ли се обаче какво точно купуваме и дали то носи някакъв риск за децата?

Оказва се, че на българския пазар почти половината от продаваните играчки са по някакъв начин опасни. Според направени проверки голяма част от детските играчки се чупят лесно, могат да бъдат погълнати или да наранят децата.

Другият голям проблем са некачествените материали на някои играчки. Много от тях съдържат забранените фталати -  химически вещества, които китайските производители добавят в евтината, чуплива пластмаса, за да я направят по-здрава. Ако влязат в допир с кожата при триене или ако влязат в организма през устата, фталатите имат свойството да имитират женски хормони, поради което може да навредят на репродуктивната система при момичетата.

При момчетата тези химични вещества, също могат да доведат до нарушаване на репродуктивната система чрез намаляване на тестисите.

Опасно е и когато пластмасите, в които има фталати, светят, защото тогава отровите се вкарват в организма чрез вдишване на дим.

Опасни вещества са открити в шишенцата за  сапунени мехурчета, в гуми, в басейни за къпане, в няколко вида топки, йо-йо, няколко различни кукли, китайски имитации на Барби, дори и в постелки, които се сглобяват като пъзел. Химикали, които са в негативния списък на ЕС са открити и в детски комплекти за гримиране, маркери и други детски играчки. Те, освен фталати в твърде големи количества, съдържат и тежки метали, като бензол, формалдехид, толуол, етилбензен, ацетофенон, хром и олово.

Когато потребителят купува за детето си цветни моливи, боички, пластилин и различни играчки с течности, трябва да е сигурен, че те са произведени от нетоксични материали. Това се обозначава с надпис или знак върху опаковката на съответния продукт. Ако такъв липсва, по-добре родителят да не купува изделието, защото малките деца са любопитни, опитват всичко на вкус и има риск да се отровят. Плюшените играчки често провокират алергии при децата, затова се препоръчват произведените от хипоалергични материи.

Добре е да се тупат от прах и да се перат често.

Съвети за безопасност

1. Винаги купувайте играчки от специализирани магазини и сайтове. Те са по-отговорни към стоката, която продават и обикновено приемат рекламации. Нелоялните търговци са склонни да пренебрегнат здравето и безопасността. Проверете внимателно играчките, закупени онлайн, тези, които детето ви е получило като подарък и играчките втора ръка.

2. Прочетете всички предупреждения и инструкции. Съобразявайте се с препоръките за възраст и безопасност. Не купувайте играчки, които нямат маркировка „CE”. Тя показва, че играчката е в съответствие с всички правила за безопасност на ЕС, които са сред най-строгите в света.

3. Изберете играчки, подходящи за възрастта на детето, за неговите способности и уменията. С детските играчки, които не са предназначени за съответната възрастова група, може да възникнат инциденти.

4. Не купувайте играчки с малки, отделими части, за деца под 3-годишна възраст. Най-малките са склонни да поставят играчките в устата си и може да се задавят.

5. Следвайте внимателно инструкциите за сглобяване и използване, а след това ги пазете, за да си ги припомните, в случай на нужда.

6. Дръжте под око децата, докато играят. С някои играчки като скутери, ролкови кънки и велосипеди задължително трябва да се използват каски и други съоръжения за безопасност.

7. Проверявайте отвреме на време детските играчки за износване или нарушаване на целостта.

Изхвърляйте счупените играчки веднага. 

8. Премахнете всички опаковки и найлоновите торбички. Изхвърлете ги или ги съхранявайте на недостъпно за децата място. При игра с найлонови торбички има опасност от задушаване.

9. Научете децата си да връщат играчките на мястото им. Те не трябва да се намират на стълбите или да са разхвърляни по пода на дома ви.

10. При проблеми с безопасността на играчката, винаги информирайте производителя или търговеца, от когото сте я закупили.

Проверявайте интернет страницата http://ec.europa.eu/rapex на европейската системата за бързо предупреждение (RAPEX). Там ще намерите подробна информация за опасни стоки, изтеглени от пазара, включително играчки.

Дни преди 1 юни: Опасни играчки заливат пазара

Източник/ци: Дни преди 1 юни: Опасни играчки заливат пазара - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!