Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Великобритания праща разрушител и бойна фрегата към Крим. Готви ли обсада на Севастопол като в Кримската война?

Невиждана и нетипична демонстрация на военна мощ прави Великобритания в момента. 

Сега цяла Великобритания гордо говори за това: на 1 май тази година за първи път през последните десетилетия ударна авионосна група (AUG) потегли на дълго пътуване от британското пристанище Портсмут, водена от най-новия самолетоносач „Кралица Елизабет”, който дори не е напълно готов за бойно дежурство. Общата формация, оглавявана от комодор Стив Мурхаус включва девет бойни и поддържащи кораба. Те не са само под британски флаг.

В допълнение към двата британски разрушителя от тип 45 (HMS Diamond и HMS Defender) и двойката фрегати от тип 23 (HMS Kent и HMS Richmond), плава и американският ракетен миноносец USS The Sullivans и холандската фрегата HNLMS Evertsen, които следват ескорта на самолетоносача. Заедно те ще трябва да направят почти пътешествие около света през три океана с дължина 26 хиляди морски мили (повече от дължината на екватора) и да посетят 40 чуждестранни пристанища.

Според британския вестник The Times в превод на Ганчо Каменарски в Actualno.com, "това е най-голямата демонстрация на военноморските и военновъздушните сили извън Обединеното кралство в едно поколение." Според плана на ВМС на НАТО това е първото оперативно разполагане на такава голяма международна ескадра, първо в Средиземно море, а след това в Индийския океан и Азиатско-Тихоокеанския регион. Целта на Лондон е практически официално декларирана: да се опита сериозно и демонстративно да „дръпне брадата“ първо Русия, а след това и на Китай. Говорейки конкретно за РФ, според плана на кампанията през първата седмица на май, когато AUG е в Източното Средиземноморие, два британски кораба - разрушител и фрегата - трябва да се отделят от групата. Освен това техният курс е предварително определен: през черноморските проливикъм Крим. По този начин Лондон демонстрира солидарност с Киев „на фона на ситуацията на руско-украинската граница."

Британците със сигурност щяха да изпратят много по-впечатляващ отряд кораби до Черно море и то с голямо удоволствие. Дори и самата Queen Elizabeth. Те обаче са възпрепятствани от значителните ограничения за преминаването на Черноморския проток, наложени от известната конвенция от Мотрьо.

Следователно от цялата AUG само един разрушител и фрегата са в състояние да се промъкнат през ухото на тези политически препятствия. Не се знае обаче кой и по какъв начин през последните седем години е пробвал  дългото търпение на Русия в Черно море?

Въпреки това изглежда, че този път Москва е сериозно загрижена от новата заплаха. Първо, руското външно министерство не реагира официално на всяко влизане на кораби на НАТО в Черно море. Но преди няколко дни неназован източник в руското външно министерство заяви за агенция РИА Новости: „Всичко, което се случва около влезлите кораби в Черно море, се прави с една цел - да се увеличи натискът върху страната ни, тъй като се надяват или може би са „разбрали“, че е възможно да се страхуваме от нещо.” Същият източник по някаква причина счел за необходимо да се обърне дори към Турция, от която главно зависи спазването на договорения режим за използване на черноморските проливи. По-конкретно, той казал: "Ние разчитаме на здравия разум на тези, от които зависи спазването на Конвенцията Монтрьо."

Подозира ли Кремъл, че организаторите на британската кампания AUG може да не се ограничат до изпращането на само няколко свои военни кораба в Крим и ще надхвърлят установените граници? Но това би било наистина нечуван скандал. Което не е от полза нито за нас, нито за турците. Вторият признак на особената загриженост на Москва: според съобщенията на западната преса, точно на изхода от Портсмут, руски разузнавателен кораб просто се „прилепил” към британската AUG.

Като се има предвид, че тя все още е далеч от руските граници, подобна предпазна мярка на руския флот изглежда малко странна. На трето място, според ресурса Bosphorus Observer, на 2 май черноморската фрегата „Адмирал Макаров“ с високо точни ракети „Калибър“ на борда от Севастопол набързо премина през Босфора и Дарданелите в Средиземно море. Напълно възможно е да се срещне с приближаващите се неканени гости като пряк проследяващ кораб. Въз основа на опита от предишни такива противопоставяние, руска ракетна многоцелева атомна подводница на Северния флот може да работи скрито в тандем с „Адмирал Макаров“. Ако всичко е така - какво би могло сериозно да разтревожи руските власти в планираното, но външно съвсем обикновено посещение на британците в Черно море? Това може да се разбере важния контекст на предстоящите събития. И той вероятно е следният:  На Запад активно се говори, че наскоро между Лондон и Вашингтон очевидно е тичала „преминала котка“. На първо място, защото британците смятат, че изобщо не е навременно и страхливо решението на президента Байдън за много прибързано изтегляне на американските войски от Афганистан.

Освен това британското ръководство, пишат на Запад, е неприятно изненадано от решението на американския президент да отмени изпращането на двата американски ракетни разрушителя в Черно море в разгара на неотдавнашната въоръжена конфронтация между Русия и Украйна по границата с Донбас.

Още по пътя към Одеса те неочаквано завиха обратно и отидоха към Крит. Следователно сега британците възнамеряват чрез личен пример да научат американците как да действат. Но това не е всичко. Великобритания отдавна се опитва да измести САЩ като основен и най-активен съюзник на Киев. И, трябва да се признае, че Лондон успява.

Целият материал на  https://www.actualno.com/analysis/london-zapochva-li-nova-obsada-na-sevastopol-kato-v-krimskata-vojna-news_1590395.html

Източник/ци: Petel.bg - новини - Великобритания праща разрушител и бойна фрегата към Крим. Готви ли обсада на Севастопол като в Кримската война?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!