Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветозар Томов срази с факти говорителя на ЦИК, който описа апокалипсис заради машинното гласуване

Яростен спор по отношение на машинното гласуване се проведе тази сутрин в ефира на Нова телевизия. В словесния сблъсък - Цветозар Томов и Димитър Димитров, говорител на все още настоящата Централна избирателна комисия. Димитров е върл противник на машинното гласуване, а от национален ефир плаши и повтаря някои основни опорки. Спомена и руските шпиони за разкош. Ей така, между другото.

"Машинното гласуване е аутсорсване на изборния резултат на някаква частна фирма, която внася някакво оборудване, то се сертифицира. Процесът е сложен и дори експертите често не могат да се ориентират във всички тънкости. Един машинен глас струва 55 лева. Това са разходи. Хартиеният е 70-80 стотинки. За нея няма точно изчисление", обясни пламенно Димитър Димитров.

“България има период, в който се е гласувало с бобени и царевични зърна. Било е още по-евтино. Така или иначе сме в 21 век и има проблеми, които трябва да разрешим. Машинното гласуване е опит да се решат два от тези проблеми - да се елиминира субективният фактор при броенето и другият - да се намалят рязко тези недействителни гласове”, посочи Томов.

"Недействителните гласове не са проблем на изборната администрация. Ясно е, че с тях се спекулира. Ясно е, че 21 век е мъгляво понятие. Нито Германия, нито Нидерландия не се намират в 20 век, но са преценили, че от гледна точка на сигурността на изборния процес е добре да няма машинно гласуване. Има много други начини да се постигне съгласие на това, което се брои. Няма държава, която да ползва машини”, категоричен бе Димитров.

Томов обаче посочи, че примерът със западните държави в Европа, в които няма въведено машинно гласуване е нерелевантен. Причината - там има здрави изборни системи и проблеми с изборния процес няма. У нас обаче нещата не стоят така, а това е опит за изход.

"Ако не смятаме САЩ за държава, значи са николко държавите с машинен вот. Но трябва да кажем, че това е страна с много дълга демокрация и традиция в машинното гласуване. Ние не можем да очакваме да разрешим проблемите в процеса просто с въвеждането на нови технологии. Имаме два тежки проблема - купеният и контролираният вот. На последните избори над 300 хил. гласа създават съвсем основателно притеснение, че са подадени именно при такива условия. За такъв мащаб говорим и може да се провери", обясни Томов.

Димитров обаче го определи като "теоретична фантазия".

"88 машини от предишните избори не са дали никакъв резултат - или не са отработени, или не са отчели резултата. Не виждам причина да се насилва избирателят да я ползва. Досега положението беше прекрасно. Единственото нещо, което бе проблем, бе сумирането на числата…”, посочи още Димитров.

Томов обаче заяви - Централната избирателна комисия трябва мнимателно да изследва причините за недействителните гласове.

"Само по този начин фантазиите, Димитър, могат да станат факт - когато установим основателни ли са съмненията за това, че имаме случаи на манипулиране. Схемите при машинното гласуване могат да възникнат, но още ги няма. Докато при хартиените бюлетини действат безотказно под безразличния поглед на “Охранителна полиция", категоричен беше Томов.

Димитров обаче продължи - никой не може да гарантира, че софтуерът ще възпроизведе правилни резултати.

"Нещата са прости, но само по отношение натискане на бутончетата. Всичко останало е толкова сложно, че неслучайно има ясно становище на Съвета на Европа, на ОССЕ, че е добре изборният процес да бъде в средните възможности на избирателя”. Това цялото упражнение за един-два-три избора тази година е равно на коледните добавки на всички пенсионери. Нека те да не си мислят, че някой решава нещо с това. Решава собственият си проблем", категоричен бе говорителят на ЦИК.

Той заяви - постоянното помпане на недоверие в изборния процес ще стигне до екстремен край. Димитров даже спомена талибаните и революционната гвардия в Иран.

"Димитър, ти помпаш недоверие в изборния процес, извинявай… Надявам се, че не изразяваш в момента позицията на ЦИК. След цялата тази тирада срещу машинното гласуване - когато комисията взе спорно решение, с което избра “Сиела Норма” за изпълнител, защо гласува “за”?”, попита Томов.

“При ясното съмнение, заради които доста твои колеги подозираха, че има договорка между Lex и “Сиела Норма”?", попита още Томов.

“И в предишни обществени поръчки е имало договорки”, обясни Димитров и заяви - Знаете ли кои се занимават с машини, видеонаблюдение и прочее? Страни като Руската федерация, Азербайджан… Не разбирам защо ни тласкат на Изток?

.

Източник/ци: Цветозар Томов срази с факти говорителя на ЦИК, който описа апокалипсис заради машинното гласуване

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!