Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европарламентът с разгромяваща резолюция срещу Русия – призовава държавите от ЕС съгласувано да изгонят руски дипломати

Европейският парламент прие извънредна резолюция, с тежки предупреждения срещу Русия. Тя бе подкрепена с огромно мнозинство - 569 гласа "за", 67 "против" и 46 въздържали се. Резолюцията "относно Русия, касае случая с Алексей Навални, увеличаването на военното присъствие по границата на Украйна и руското нападение в Чешката република".

За пореден път българките социалисти се скриха по време на гласуване, за да не разсърдят Кремъл.

Евросъюзът трябва да намали зависимостта си от руска енергия, да спре "Северен поток 2" и спорни руски АЕЦ на своята територия. Това призова Европарламентът. В същото време от "Газпром" обявиха, че делът му на европейския пазар през 2020 г. е достигнал 32.2% и продажбите му в Европа, въпреки пандемичните условия, влизат в петорката най-добри в историята на концерна. Очакванията за настоящата година са за ръст на износа на руски газ за ЕС от 5 на сто до 183 млрд. куб. м, предаде ТАСС

Наред с осъждането на подривните действия на Русия и отбелязването и на случая с опита за отравяне на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, евродепутатите настоятелно призоват "институциите на ЕС и всички държави членки да спрат завършването на газопровода "Северен поток 2" и да настояват за прекратяване на изграждането на спорни атомни електроцентрали от "Росатом".

Държавите от ЕС не трябва повече да приемат руски средства с неясен произход, пише още в резолюцията. Евродепутатите призовават Съвета на ЕС да ограничи инвестициите на Кремъл в подривна дейност и разпространение на корупция. ЕП повтаря призива Кипър, България и Малта да прекратят предоставянето на гражданство срещу инвестиции (т.нар. "златни паспорти").

Европарламентът също така призовава държавите от ЕС съгласувано да изгонят руски дипломати заради случая в Чехия и да действат своевременно и решително срещу разрушителните действия на руските разузнавателни служби, като повишат сътрудничеството в областта на контраразузнаването и споделянето на данни.

Евродепутатите заявяват, че ако Русия нахлуе в Украйна, Москва трябва да бъде изключена от платежната система SWIFT, вносът в ЕС на руски енергоносители да бъде прекратен, имуществото на олигарси от обкръжението на руските управляващи и техните семейства да бъде запорирано, а визите им за ЕС да бъдат отменени.

ЕП отчита, че същите служители на руското военно разузнаване ГРУ, които са отговорни за взривовете в складовете за боеприпаси в чешкото село Върбетице, са били обвинени в опита за убийство на Емилиян Гебрев и на още двама души в България през 2015 г. и за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. във Великобритания, както и че Москва не съдейства за разследването на тези престъпления и осигурява подслон на основните заподозрени.

Източник/ци: Европарламентът с разгромяваща резолюция срещу Русия, нашите социалисти се скриха от гласуване - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!