Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Председателят на ЕП нарече руските санкции атака срещу европейската демокрация

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, включен в списъка на лицата, на които е забранено влизането на територията на Руската федерация, оцени решението на руските власти за тази забрана като опит за „атака на сърцето на европейската демокрация“.

"Мисля, че те се опитват да атакуват сърцето на европейската демокрация. Това означава, че Европейският парламент изпълнява дълга си да предупреждава, призовава, защитава ценностите на върховенството на закона и свободата", каза европейският политик в събота в национален радиоефир.

"През последните години много хора се опитаха да ни разделят, но не успяха да го направят. Европейците са влюбени в своите свободи. И, разбира се, ние ще продължим да правим всичко, така че гражданите на Русия да имат правова държава и демокрация”, допълни Сасоли.

Според няколко съобщения в местните медии италианският президент Серджо Матарела се е обадил на Сасоли в събота, за да изрази своята солидарност с него.

По-рано председателите на двете камари на италианския парламент Мария Елизабета Казелати и Роберто Фицо, както и редица министри и други високопоставени политици на страната изразиха солидарност с ръководителя на ЕП.

Москва по-рано обяви, че на осем граждани на страни от ЕС и на представители на официални структури на ЕС е отказан достъп до Русия, черният списък е публикуван в петък. Той включва и ръководителя на Европейския парламент Сасоли.

Подчертава се, че тази мярка е въведена в отговор на мерките, предприети срещу шестима руски граждани, на които е забранено влизането на територията на Европейския съюз.

Достъп е забранен за председателя на Латвийския национален съвет за електронни медии Иварс Аболинш, директора на Латвийския държавен езиков център Мариш Балтинш, на члена на френската делегация в ПАСЕ Жак Мер, на ръководителя на прокуратурата на Берлин Йорг Раупах, на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, на ръководителя на шведската лаборатория по химическа, биологична, радиационна и ядрена безопасност Осе Скот, а също на Илмар Томуску - ръководител на Отдела за езика на Естония и естонски език и на Вера Юрова, заместник-председател на Европейската комисия за ценности и прозрачност .

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Председателят на ЕП нарече руските санкции атака срещу европейската демокрация - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!