В Атлантическия съвет призоваха да се забрани на руски кораби да влизат в пристанищата на САЩ и ЕС

/Поглед.инфо/ Москва трябва да „плати“ за възпрепятстване движението на украинския флот в Черно и Азовско море. Това заяви ръководителят на Евразийския център на Атлантическия съвет Джон Хърбст, който от 2003 до 2006 г. оглавяваше посолството на САЩ в Киев.

По време на дискусията относно „руската заплаха“ срещу Украйна той предложи занапред „да се реагира по-решително на руските провокации“ и да не допускат руски военни кораби в западните пристанища. Тази мярка би била подходящ отговор на блокирането на Керченския проток от Русия, каза бившият посланик.

За да постигнат тази цел, САЩ, Канада, Великобритания и страните от Европейския съюз „трябва да действат заедно“, каза директорът на Евразийския център.

„Нека покажем на Москва, че само защото отслаби заплахата от нова инвазия, изтегляйки войските си от границата с Украйна, новото ниво на натиск, което тя започна да упражнява върху Украйна по море, няма да премине безнаказано”, заяви Хърбст.

През април стана известно, че Руската федерация е решила да ограничи корабоплаването в Черно море до Керченския проток до края на октомври. Според обяснението на руската страна акваторията е затворена поради военни учения. Властите в Киев нарекоха тази стъпка продължение на агресията срещу Украйна, а Европейският съюз заяви, че Русия дестабилизира ситуацията в региона.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: В Атлантическия съвет призоваха да се забрани на руски кораби да влизат в пристанищата на САЩ и ЕС - Поглед Инфо

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!