Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рекордно бързо: Президентът обнародва Изборния кодекс

По всичко изглежда, че промените в Изборния кодекс, одобрени от парламента късно снощи, са се понравили изключително много на президента Румен Радев. Буквално часове след края на пленарното заседание, държавният глава вече е издал указ за обнародването им. Текстовете дори могат да бъдат открити в извънреден брой на Държавен вестник, макар и с дата от 1 май.
С тази рекордна бързина Радев на практика не остави никакъв шанс на ГЕРБ да му поискат вето върху законовите промени, които станаха обект на изключително ожесточени и продължителни сблъсъци в пленарната зала. От ГЕРБ на свой ред в края на заседанието допуснаха, че може и да се обърнат към президента с подобно искане.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пък също настоя Радев да върне промените в парламента за повторно обсъждане заради улесненото образуване на избирателни секции в чужбина. Неговата партия обаче е извънпарламентарна, а и поправките към онзи момент дори не бяха приети.

А иначе - какво се променя?

Гласуваме изцяло машинно на следващите избори, които по всяка вероятност ще бъдат предсрочни и ще се случат през лятото. Устройства ще има за всички секции с над 300 избиратели като отпада опцията за избор за гласуване с хартиена бюлетина. Машинно гласуване ще има и в чужбина - за пръв път сънародниците ни зад граница ще гласуват с устройства като условието е същото - машини за секциите с над 300 избиратели.

В чужбина няма да има гласуване по пощата, нито възможност за избор на депутати от конкретна листа, тъй като няма да има специален избирателен район, но ще има нови правила за образуване на секции, заради които трябва да отпадне ограничението за 35 секции в страни извън ЕС.

Въвежда се и видеонаблюдение. То ще бъде при отчитането на резултатите, но право на това ще имат единствено застъпниците. 

Заради пандемията от коронавирус на редовните избори на 4 април изборното си рпаво загубиха хиляди българи. Причината - срокът за подаване на заявления за гласуване с мобилна урна предвиждаше това да се случи до 3 дни преди датата на вота, което остави дупка и невъзможност за хората, карантинирани след това. Освен това се гласуваше и единствено на постоянен адрес, което остави карантинираните другаде лица без право на глас. 

Поставените под карантина заради коронавирус ще могат да гласуват от мястото, на което са изолирани, както и да подават заявления за гласуване с подвижна урна и в деня на вота, в крайна сметка приеха депутатите. 

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) се редуцира до 15 души, а председателят, заместник-председател и секретарят ще се предлагат от политическите партии, но целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава.

Източник/ци: Рекордно бързо: Президентът обнародва Изборния кодекс

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!