Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: БСП връща мандата, Румен Радев закрива 45-ото НС и прави свой кабинет

БСП няма да състави правителство и ще върне мандата, който президентът Румен Радев ще връчи на партията на 5 май.

На свиканото съвместно заседание на Националния съвет на партията и на парламентарната група по-рано днес бе решено социалистите да кажат какво са решили в събота, 1 май, Деня на труда, след като по-рано днес президентът Румен Радев съобщи, че именно БСП ще получи мандат на 5 май.

Червеният пленум ще се събере след тържествения митинг-концерт, който социалистите организират в Борисовата градина за 1 май.

Според източници от „Позитано“ 20, обаче, преобладаващо мнозинство в ръководството на столетницата смята, че мандатът трябва да бъде върнат и така България да върви към предсрочни избори, като преди това Румен Радев закрие 45-ото НС.

Когато социалистите върнат мандата, държавният глава ще обяви разпускането на Народното събрание, ще състави служебно правителство и ще обяви предсрочни избори. Те ще трябва да се състоят в края на юли или началото на август, ако се спази тримесечният срок.

Първите две политически сили в Народното събрание вече отказаха да направят кабинет.

ГЕРБ се примири след няколкодневни опити да се договори с останалите партии. Те обаче дори не пожелаха да седнат на масата на преговорите и така принудиха номинирания за премиер Даниел Митев да върне мандата.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов дори не си направи труда да предложи преговори за съставяне на кабинет, а направо се отказа.

Световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова, която беше номинирана за премиер от партията на Слави Трифонов, прие мандата и веднага го върна на държавния глава.

Източник/ци: Първо в Narod.bg: БСП връща мандата, Румен Радев закрива 45-ото НС и прави свой кабинет - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!