Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жега в НС: Слави дава ЕСО на Лаура Кьовеши (ВИДЕО)

Става все по-напечено в парламента - депутатът от „Има такъв народ” Георги Георгиев обяви, че в парламентарната им група е получен сигнал за корупция, свързана с нарушения в обществени поръчки в Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

След като са се запознали с него, хората на Слави Трифонов решили да го изпратят до главния прокурор и до КПКОНПИ, както и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Като член на т.нар. Комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, Георгиев каза, че ще депозира сигнала за разглеждане и проверка и от нея.

Това стана ясно от интервю в предаването "Студио Хъ" на телевизията на Слави Трифонов "Седем осми".

Георгиев показа части от сигнала, който засяга различни обществени поръчки от 2016 г. насам, но в много от тях се появява като изпълнител една и съща фирма. Според документите е нарушен член от Закона за обществените поръчки, според който не може участник в процедура да е подизпълнител на друг.

Депутатът от "Има такъв народ" обясни, че прилаганата схема е как някой подава по-ниска ценова оферта, след това се отказва, а поръчката се печели от друга фирма с по-висока цена. Нейн подизпълнител става отказалата се компания, която свършва работата за обявената от нея сума, а с разликата се ощетява държавата.

Според Георгиев това е пример за корупция и "как се правят олигарси в България". Той не назова име на човек, а в показаните документи има имена на фирми, но каза че и връзката на компанията, която често е влизала в описваната схемата, с ръководството на ЕСО ще се проверява от комисията и органите.

Според него и зад проблемите и скандала с исканите документи от "Булгартрансгаз" за Балкански поток се крие "страх, че могат да се покажат много, много закононарушения за сума почти към 3 млрд. лева."

Георгиев призова гражданите да изпращат още сигнали за корупция.

Източник/ци: Жега в НС: Слави дава ЕСО на Лаура Кьовеши (ВИДЕО) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!