Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Хората на Слави мъстят за Радев със закон

Първи удар срещу главния прокурор Иван Гешев и Бюрото за защита готвят депутатите от "Има такъв народ" на Слави Трифонов със законови поправки, научи Lupa.bg.

.

Мъжът с шапката е от Бюрото за защита на свидетелите. Той е един от хората на Гешев, нахлули в президентството

Във вторник зам.-шефката на парламента Виктория Василева и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов са внесли текстове в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, според които въпросното Бюро да премине от главния прокурор към изпълнителната власт и конкретно към правосъдния министър.

В мотивите си депутатите посочват, че трябва да се върне принципът за разделение на властите, а неофициално из кулоарите на Народното събрание се говори, че това е тактически ход, заръчан лично от президента Румен Радев.  

"Има такъв народ мъсти за акцията на обвинител номер 1 в сградата на "Дондуков" 2 от миналата година", категорични са парламентаристи. Според тях ремонтът на закона идва неслучайно от ИТН и неслучайно след като стана ясно, че ще върнат мандата, който държавният глава утре ще им връчи за съставяне на кабинет. 

През юли 2020 г. прокурори и разследващи влязоха в сградата на президентството и обискираха кабинетите на съветниците на Радев. След задържането на Илия Милушев и Пламен Узунов започнаха и летните протести с искане властта да падне, а Иван Гешев да си подаде оставката като главен прокурор. 

Пред Lupa.bg адокат Михаил Екимджиев коментира, че поправките в закона, касаещи Бюрото на главния прокурор  ще възстановят принципа за разделение на властите. "Конституционализмът предполага звеното да се премести от съдебната в изпълнителната власт. А че опеката на Гешев върху него ще падне е само бонус. Защото безконтролната власт, която той има като главен прокурор чрез него е заплаха за обществения ред, както се видя и при абордажа на президентството.

Във всички случаи ще се установи нормалност", анализира той. По думите му големите промени, свързани със статуса на главния прокурор, минават през конституцията, но тъй като в настоящата ситуация това е невъзможно, се налагат по-леки законодателни инициативи". 

Не е ясно кой ще подкрепи проектозакона на ИТН в зала, нито защо само двамата - Василева и Йорданов са се подписали под поправките и мотивите за него, а останалите депутати на партията на Слави са пасували при внасянето му в деловодството на Народното събрание. 

Източник/ци: Само в Lupa.bg: Хората на Слави мъстят за Радев със закон - Lupa BG
Партията на Слави със законопроект: Гешев да остане без Бюрото за защита – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!