Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия: Преди 80 години България напада Македония

Разпрата, която се разпали заради отказа на България да допусне Северна Македония до ЕС, се използва успешно и от други страни.

Руското посолство в Скопие излезе с пост в Twitter, в който посочва, че България е нападнала Македония през април 1941 г.

Публикацията завършва в лозунг за "вечна слава на русите, македонците и другите войници", които се борели срещу "нацистката чума".

Възможно е постът да е нещо като отговор заради дипломатическите скандали и позицията на България спрямо Русия в последната година.

Публикацията предизвика ответна реакция от страна на евродепутата Андрей Ковачев.

"Още един пример за "изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти" политика на Кремъл на Балканите. Разделяй и владей!" - пише той в профила си във Фейсбук.

"Всеизвестно е, че към април 1941 година Сталин и Хитлер са съюзници. България никога не е нападала Кралска Югославия, а Македония не съществува въобще като държава и е под жестока сръбска окупация. Дори думата Македония е забранена от сърбите. Затова нашите предци посрещат сънародниците си като освободители от десетилетно робство. Колко тъжно, когато лъжите са толкова плоски и с ясно желание да ни скарат колкото се може повече." - подчертава Андрей Ковачев.

https://twitter.com/Russian_Emb_MKD/status/

През 2017 г. руският президент Владимир Путин обяви по време на аудиенцията си за македонския си колега Георги Иванов, че кирилицата "е дошла от македонската земя".

Кадър Посолство на Русия в Македония

Източник/ци: Petel.bg - новини - Русия: Преди 80 години България напада Македония

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!