Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предлагат 1450 лева минимална заплата

От КНСБ настояват за ежегоден ръст от 17,5% на минималната работна заплата, което ще позволи тя да достигне нивото на заплатата за издръжка през 2025 година.

А през 2026 година може да стане 1456 лева. Това са изчислили от Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ.

Според синдикалистите заплатата за издръжка е доход от труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот. Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че става въпрос за механизъм, който „не оставя бедни работещи на пазара на труда, което е изключително важно,

също и от политическа гледна точка – да се докаже, да се потвърди максимата, че заетостта вади хората от капана на бедността. Хората, които получават минимална близка до минималната работна заплата са стотици хиляди“.

Заплатата за издръжка е измерител на доходи на труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот, пише zajenata.bg.

Това означава заплащане за положен труд в рамките на нормален работен труд, нормална работна седмица, без да се полага извънреден труд. Заплащането трябва да осигурява адекватни средства от гледна точка на храна, здравеопазване, образование, транспорт, средства за културни, спортни мероприятия, отдих.

Ако същевременно средната заплата за страната расте всяка година с 12,5%, след 4 години минималното възнаграждение ще бъде 50% от нея.

Заплата за издръжка няма задължителен характер и трябва да се търси широка обществена подкрепа за нейното прилагане, смятат синдикалистите. По думите на експертите за немалка част от работодателите по света плащането на заплата на издръжка е морален акт и е въпрос на чест да дават такова възнаграждение на служителите.

Социалният министър в оставка Деница Сачева подчерта, че ролята на минималните заплати става все по важна в условията на икономически спад. По думите на Сачева числата в България в момента са доста близки до заложените в директивата.“България счита, че предложението на Европейската комисия за директива на Европейския парламент и на Съвета относно минималните работни заплати в ЕС е една добра основа за преговори“.

Източник/ци: Предлагат 1450 лева минимална заплата – Vihrogon.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!