Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ужас! Бойко в паника, спират кражбите на милиарди от саниране (Мутрата търси помощ от съучастниците в грабежа – общинските кметове)

Шок и ужас! Баце си отива и сега ГЕРБ няма да може да краде милиарди от санирането?! Премиерът в оставка Бойко Борисов директно заплаши да извади парите за сарниране от Плана за възстановяване на ЕС, ако Националното сдружението на общините в България не излезе с незабавна подкрепа за тази форма на енергийна ефективност.

По време на предизборната кампания редица опозиционни формации посочиха, че Брюксел очаква „зелени инвестиции“ и дигитализация, но не и стиропор в плана на България.

Ултиматум

„Обръщам се към Сдружението на общините в България. Ако не реагират веднага, защото ГЕРБ е единствена партия, която счита, че санирането е важно за българите в енергийната ефективност, намаляването на сметките, урбанизирането на градовете, вече над 130 000 българи живеят в санирани сгради, ще го извадим от програмата. Искам да има днес становище на Сдружението на общините, няма кмет, който да не е поискал от мен да сложим санирането. Така че повече няма да има компромиси с такива изказвания. Кметовете го искат това и то кметовете на БСП, на ДПС, всички кметове“, заплаши Мутрата в понеделник, докато отново излъчваше на живо във фейсбук от дома си.

Mediapool потърси Националното сдружение на общините за реакция. Изпълнителният му директор Силвия Георгиева не отговаряше на мобилния си телефон. Неин пиар заяви, че сдружението готвело позиция за заседанието на парламентарната бюджетна комисия във вторник, която щяла да разглежда националния план за възстановяване в неговата цялост. По-късно от Националното сдружение на общините в България изпратиха до Mediapool позицията си, с която „положително оценявт и настояват Програма за енергийна ефективност на сградния фонд да остане във финалната версия на плана.

„Въвеждането на мерки за енергийна ефективност е и компонент от Зелената сделка, като част от мерките за намаляване на вредните емисии (Renovation Wave). НСОРБ не разглежда въвеждането на мерки за енергийна ефективност като „саниране“ и „стиропор“, а като комплекс от дейности, водещи до подобряване на съответния енергиен клас на сградите, в които се инвестира.

Разбирайки многоаспектността на задачата, НСОРБ подготвя и подписване на меморандуми за партньорство с браншови организации на специалистите в строителния процес – архитекти, инженери в инвестиционното проектиране, строители и др. за съвместна координация на усилията“, пише в позицията.

В последната версия на националния план за възстановяване средствата за саниране бяха намалени от 3 млрд. лв. на 2.165 млрд. лв.

Източник на Narod.bg обясни каква е драмата: „От една страна чрез санирането Б.Б. краде яко, оттам са част от пачките в чекмеджето. Но по-важното и по-невидимото е, че крадат и общините, което автоматично ги прави съучастници и „фенове“ на „великото“ управление на некадърника и престъпника Бойко Борисов.

И ето сега той търси индулгенции, защото вижда, най-после, колко здраво го е закъсал…Дали ще видим юнаци от т.н. Национално сдружение на общините да плачат в подкрепа на Мутрата, което е именно и целта на казаното от Върховния простак.

Иначе самото саниране безспорно е добра идея, но не и в ръцете на крадците от ГЕРБ.

Източник/ци: Ужас! Бойко в паника, спират кражбите на милиарди от саниране (Мутрата търси помощ от съучастниците в грабежа - общинските кметове) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!