Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Извънредно! Слави Трифонов хвърли кърпата: Връщаме мандата на секундата! Отказваме зависимости!

На Велики понеделник най-после стана ясно, че и вторият мандат за съставяне на правителство ще е неуспешен. 

Лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов връща мандата на секундата поради липсата на достатъчна подкрепа. 

Това стана ясно от негов пост във Фейсбук. 

Партия "Има такъв народ" е номинирала за министър-председател световния шампион по шах Антоанета Стефанова.  

"Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", съобщава Трифонов. 

Още преди две седмици "Епицентър.бГ" написа: Трифонов е в капан - или прави кабинет с условията на БСП и ДПС, или хвърля кърпа. 

Днес стана ясно, че Трифонов хвърля кърпа. 

 Ето какво написа във фейсбук Слави Трифонов.

"Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама", написа още той.

"Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас.

Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост.

Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор", написа Слави Трифонов. 

Заявката на Трифонов идва три седмици след изборите и означава, че на президента Румен Радев предстои да определи трета парламентарна група, на която да даде шанс за формиране на управление. 

Според Конституцията изборът й се пада на държавния глава, като той не е длъжен да се съобразява с числеността на групата. Петата и шестата група - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", вече дадоха да се разбере, че не възнамеряват да реализират мандата. БСП и ДПС досега отказваха конкретни коментари дали биха се опитали да съставят кабинет. 

„Какво ще реши президентът за трети мандат е в неговите правомощия. Ние ще изчакаме... Третият мандат ще е изпитание за когото и да е“, заяви вчера Корнелия Нинова  

Ако и третата група върне проучвателния мандат неизпълнен, Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори след два месеца. През почивните дни Радев даде да се разбере, че няма да бърза с връчването на втория мандат, за да даде време на парламента да промени изборните правила. 

От ГЕРБ веднага коментираха новината, че Слави Трифонов номинира световната шампионка по шах Антоанета Стефанова за премиер и че тя ще върна мандата на секундата.

"Доколкото знам карантината на г-н Трифонов изтече. Очаквахме той сам да понесе отговорност, а не да праща поставено лице. Антоанета Стефанова е голям шампион, но друг трябва да поеме отговорността", заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Източник/ци: Извънредно! Слави Трифонов хвърли кърпата: Връщаме мандата на секундата! Отказваме зависимости!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!