Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Топлофикация – Франция: Как шефка на “топлото” в Перник даде 6.5 милиона заем на тъста на Ковачки за вила на Лазурния бряг

Божидар Живков и съпругата му Василка са собственици на френската фирма V Property, която през 2013 г. купува луксозна вила в Мандльо Ла Напул – малка община на Лазурния бряг в съседство с известния курорт Кан. Това е станало със заем от 6.5 милиона лева, предоставен от българската фирма “Аура Стар 2005”. Фирмата дори не е регистрирана по ЗДДС и е собственост на шефка от пернишката “Топлофикация”. Живкови са родители на съпругата на бизнесмена Христо Ковачки. От 2019 Божидар Живков е общински съветник в Перник и е трябвало да декларира имота и заема пред КПКОНПИ, но в разговор с наш репортер той отрече да притежава такъв имот.

Мандльо Ла Напул е луксозно предградие на световно известния курорт Кан.

Документите от Френския търговски регистър обаче са категорични. Божидар Живков и Василка Живкови създават V Property именно с цел да бъде закупен този имот и това е описано най-подробно в устава на фирмата, който е нотариално заверен. Описана е и самата вила, която се намира на 555 bd Jean Saint Martin в Mandelieu-La-Napoule, състои се от приземен етаж с хол, камина, кабинет, оборудвана кухня (дори е посочена марката на съдомиялнята LG, стая с баня и тоалетна. На етажа има три стаи, солариум, тераса, две бани и тоалетни. Освен това в имота има басейн с отделна постройка към него и гараж. Всичко това е разположено на три кадастрални парцела – 109, 110 и 114 с обща площ 3800 кв.м.

Фирмата V Property е основана от Божидар Живков и Василка Живкова. 

Кадастралните парцели 109, 110 и 114 са описани в устава на фирмата.

В отделен документ за ипотека е описан заем от 6,5 милиона лева, даден от фирмата “Аура Стар 2005” г. на Живкови в лично качество. Заемът е отпуснат на същата дата, на която е придобита вилата – 2 септември 2013 г.. Той е за срок от 10 години с 5,5 % лихва. Като гаранция за заема са вписани дяловете на Живкови във фирмата V Property и по този начин собствеността върху имота.

Вписване на ипотека в полза на Аура Стар 2005 срещу заем от 6,5 милиона лева.

Проста сметка показва, че за да погасят заема съпрузите трябва да отделят от семейния си бюджет по 57 000 лв. месечно в продължение на 10 години.  Вероятно това не е проблем за Божидар Живков и съпругата му, чийто тъст е мултимилионерът Христо Ковачки. Но през 2019 г. Божидар Живков става общински съветник и би трябвало да е декларирал този заем и вилата. Той обаче отрече в телефонен разговор да е собственик на такъв имот.

– Здравейте г-н Живков, аз съм репортер от БРРД. Търся Ви във връзка с една вила в Кан, във Франция,
– Да, я ми обяснете по-подробно.
– Има една вила в Кан, във Франция, която според френския регистър е Ваша и на съпругата Ви.
– И, какво?
– Притежавате ли такава вила?
– Не. Нямам…
(тук в разговора се включи съпругата на Живков, която му нареди да затвори телефона)
– Друго нещо?
– Ами ако имате обяснение откъде са парите да ми кажете. Може да са спечелени от тотото.
– Ама защо на Вас да ви давам тия обяснения?
– Ами защото сте публична личност, общински съветник.
– Съпругата: Не му казвай нищо.
– Ооххх
– Както прецените, аз съм длъжен да Ви попитам. Много хубава вила. Ако е Ваша със здраве да си я ползвате.
– Жена ми вика и Вие да си купите.
– Дай Боже, дай Боже.
– Въпросът е, че мен ми е писнало от всичко така че, нема смисъл повече да разговаряме. Живи и здрави.
Проверката дали Живков е попълнил правилно декларацията пред КПКОНПИ не е лесна задача, тъй като декларациите на общинарите не са в публичен регистър и са неоткриваеми на сайта на Община Перник.

6.5 милиона лв. от фирма без регистрация по ДДС

“Аура Стар 2005” е еднолична собственост на Миглена Петришки. През 2013 г., когато е отпуснат заема от 6,5 милиона лева, фирмата има едва 13 000 лв. доход от продажби според справочната система Дакси. Справка в сайта на НАП показа, че фирмата никога не е имала регистрация по ЗДДС и не би трябвало да може да оперира с милиони.
Аура 2005 никога не е била регистрирана по ЗДДС, сочи справка в НАП.
Доходите от продажби на Аура Стар 2005 за 2013 и следващите години не обясняват откъде са тези 6.5 милиона лева.

Към момента на отпускането на заема Миглена Петришки се явява член на борда на “Топлофикация Перник”. В момента тя е представител на английската фирма “Бингам Мениджмънт”, която притежава 100% от капитала на “Бови тур” ЕООД, която пък притежава капитала на “Топлофикация – Перник”. За собственик на “Бингам” е обявен номинално кипърският гражданин  Стефанус Константину.

Семейна връзка, милиони и подставени лица

На практика всички свързани с Христо Ковачки топлофикации се водят на подставени лица. Както вече писа БРРД, за действителен собственик на “Брикел” в българския Търговски регистър е обявен официално 82 годишният британец Дейвид Фордъм. На същия адрес като Фордъм е и собственичката на Топлофикация “Плевен” Елизабет Клейр Улъм. Тя притежава фирмата Cataland Ltd., също с 1 лира капитал и 1 лира наличност по сметките. Скромната британска компания владее 100% от акциите на плевенската топлофикация. Собственикът на Топлофикация “Бургас” пък е 81 годишният Стюърт Ралф Попълтън. Той притежава бургаската топлофикация чрез фирмата Bovard Ltd. Гражданинът на Белиз Ерлин Мей Родригес притежава ТЕЦ Бобов дол, а Ксения Тома от Кипър е собственик на ТЕЦ-Сливен.

“Сламените хора”, които прикриват действителните собственици са обявени с нотариално заверени декларации, които очевидно са документи с невярно съдържание, но прокуратурата не предприема нищо, за да издири действителните собственици и да накаже лицата, подали измамните документи в Търговския регистър. Примерът със собствениците на топлофикации, илюстрира и безсилието (или нежеланието) на държавата да осветли действителните собственици на офшорни фирми по Закона за мерките срещу изпиране на пари.

В случая обаче имаме проследима собственост за милиони, необясними заеми от фирми-фантоми и най-вече, семейна следа към консултанта Ковачки.

Междувременно стана ясно, че Топлофикация – Перник ще иска повишаване на цената на парното с 60%. Защото луксозните вили на Лазурния бряг не гълтат милиони само при покупката, а трябва и да се поддържат в готовност за отдиха на щастливите собственици.

Как се стига до тези данни?

Oтскоро данните от френския регистър на собствениците на недвижими имоти и регистъра на собствениците на компании във Франция са в свободен достъп като отворени данни. Екипът на БРРД извърши сложна компютърна обработка, за да кръстоса двата информационни масива и да да извлече от тях лицата свързани с България, които владеят недвижима собственост чрез фирми.

В списъка са вече известни от предишни разследвания публични личности като Васил Божков и Красимир Гергов, но има и нови попадения. Сред тях е бившият енергиен министър Милко Ковачев, който се е обзавел с триетажен апартамент близо до Биариц. В регистъра излизат и други “оперативно интересни” лица, които БРРД проучва методично. За да се препотвърдят данните от отворения регистър трябва да се направят справки в Кадастъра на Франция и да се извлекат срещу заплащане официалните документи от регистрите на фирмите и на собствениците на имоти.

https://bird.bg/

Източник/ци: Топлофикация – Франция: Как шефка на “топлото” в Перник даде 6.5 милиона заем на тъста на Ковачки за вила на Лазурния бряг – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!