Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът на Чехия Земан: Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт

Президентът на Чехия Милош Земан, който по принцип минава за проруски настроен, рязко смени тона и обяви, че "Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт, ако се докажат подозренията за намеса на Москва".

Той отправи рядка остра критика срещу Русия, оприличавайки на терористични атаки два смъртоносни взрива на чешка територия и сравнявайки заподозрените руски виновници с несръчни анимационни герои, информира "Франс прес".  

Миналата седмица чешките специални служби обявиха, че подозират, че двама руснаци са организирали през 2014 г. два взрива във военен склад в източната част на Чехия, при които загинаха двама души.

Това накара Прага да изгони 18 руски дипломати, разглеждани като шпиони, докато в отговор Москва експулсира 20 служители на чешкото посолство, изпращайки двустранните отношения до най-ниската им точка от десетилетия.

Предполагаемите агенти на руската военна тайна служба ГРУ са същите, за които се подозира, че са отровили бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри през 2018 г.

Чешката полиция уточни, че двамата руснаци са пътували до Чехия под фалшиви самоличности дни преди първия взрив.

"Какво правеха на нашата земя руснаците Пат и Мат, за които също се подозира, че са отровили Скрипал", запита президентът Милош Земан в неделно телевизионно дискусионно предаване, като поиска задълбочено разследване на взривовете.

"Нито една суверенна държава не може да позволи на двама агенти на чужда държава да предизвикат терористична атака на нейната земя," настоя той.

Популярните чешки герои от анимационни филми Пат и Мат са ентусиасти "направи си сам", чиито подвизи често завършват с бедствие.

Сравнението на Земан се появи на фона на съобщения, че експлозиите е трябвало да се случат извън склада, за да се насочат към оръжия, притежавани от българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и вероятно насочени към Украйна.

Обикновено проруски настроен, на лявоориентирания ветеран Земан му отне седмица, за да коментира обвиненията срещу Москва.

Експлозиите се случиха същата година, когато Русия предизвика напрежение със Запада, като анексира полуостров Крим от Украйна и избухна конфликт между украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

Чешкият премиер Андрей Бабиш, съюзник на Земан, също определи експлозиите като "непохватна" терористична атака.

Земан коментира и дипломатическите експулсирания, заявявайки, че не вижда причина, поради която "трябва да има 18 шпиони" в руското посолство.

Прага и Москва решиха да ограничат броя на дипломатите в съответните им посолства.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Президентът на Чехия Земан: Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!