Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ трескаво пробутва „калинките” си на нови постове с по 7-8 бона заплата

Високопоставени чиновници в различни министерства в момента треперят за бъдещето си. Те били наясно, че и статутът на държавни служители, който уж ги пази от уволнение при смяна на правителство, не може да ги спаси, ако новите шефове на ведомствата ги нарочат за прогонване.

„В такива случаи много бързо се намира цаката – обяснява запознати. – Прави се дисциплинарно производство по някакъв повод и махат служителя с мотив да не пречи на разследването”. 

В най-деликатна ситуация са ангажираните в политическите кабинети. Не говорим за зам.-министри, а за секретарки, медийни и други съветници и всевъзможни експерти.

В момента, според очевидци, кипи треска за преназначения на други постове, дори в съвсем различни министерства и агенции с надеждата, че така ще си запазят работата, високите заплати и бонуси.

Най-уплашени били тези, които са правили кариера досега покрай партиите, които не попаднаха в парламента при последните избори – НФСБ и ВМРО.

Обединените патриоти, както се наричаше коалицията им преди изборите, държеше министерствата на отбраната, екологията и туризма.

И ако Емил Димитров декларира, че ще остави пълни язовири, то военното министерство ударно продава имоти. Дори запознати казват, че премиерът в оставка Борисов трябвало да се намеси лично, за да се ограничат тези масови разпродажби.

Още миналата година Красимир Каракачанов обясни, че предстои да се разделят със 158 имота и ненужна техника. От началото на годината непрекъснато на сайта на ведомството излизат обяви за тайни търгове за сгради, магазини, подблокови пространства и терени, включително бивши казарми, полигони, летища, но също и санаториуми и почивни бази из цялата страна.

Била отпаднала необходимостта от тях, така беше обяснена тази голяма разпродажба, която щяла да спести и парите за охрана. Другото обяснение беше, че със средствата от тези търгове ще се компенсират разходите около пандемията.

Така или иначе, но се оказа, че от миналата година насам военното министерство се превърна в брокер на имоти.

След промяната във властта нищо добро не чака и протежетата на Каракачанов, казват запознати. Допълват, че без работа ще остане и съветникът му Христо Христов, който e известен като водещия офицер на министъра в битността му на доносник на бившата Държавна сигурност.

Едва ли някой, освен Каракачанов, ще отдаде нужното на професионализма на господина, за когото твърдят, че е стратег на масовия „възродителен” процес с издаване на български паспорти на македонски граждани.

Под голям страх били и пресцентровете на министерствата. В повечето случай нов министър означава и пренареждане на отговорните за имиджа му служители.

В няколко ведомства, начело с правосъдието, пресцентровете в момента според запознати са се превърнали в печатници за високи доходи. Към основните им заплати от по над 2000 лева се прибавяли и пари от участие в европроекти.

„Докарват си на месец не по-малко от 7-8 хил. лева – казват очевидци, – като ги включат в поне два проекта за медийното им обезпечаване. Няма друга толкова сладка работа – буквално си клатиш краката и вземаш огромните пари. А отговорността е никаква”.

The Last Supper
May be an image of 1 person, standing, food and indoor
Facebook
May be an image of 1 person, standing, food and indoor
Facebook

Източник/ци: ГЕРБ трескаво пробутва „калинките” си на нови постове с по 7-8 бона заплата - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!