Радев разруши опорката с мълчанието по шпионските скандали

Президентът Румен Радев коментира външнополитическите скандали скандали, свързани с руските дипломати, Министерството на отбраната и чешкия скандал. Една от големите критики на Борисов и ГЕРБ към Радев е именно мълчанието му по тези въпроси. Това бе казано дори и тази сутрин от външния ни министър в оставка Екатерина Захариева.

“Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност. Тук има отговорност на службите и органите, които са на пряко подчинение на Министерски съвет и на министър-председателя”, посочи Радев.

Думите му дойдоха пред журналисти по време на инициативата "Да засадим дърво, да възродим българската гора".

Радев заяви категорично, че е време българското правителство да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика. 

“Представете си, петима служители на високо ниво - служба Военно разузнаване, Министерство на отбраната, българският парламент, които са въвлечени в тези скандали. Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на министър-председателя. Те дават допуск до класифицирана информация. Те подновяват този допуск”, отсече Радев. 

Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Само че това е работа, която предстои на следващото правителство. Това правителство се провали в гарантирането на сигурността на класифицираната информация.

Държавният глава е изискал задълбочен анализ, затова какви са причините за този пробив в нашата система за сигурност, който дискредитира сигурността на партньорите ни. Някои служби са му го предоставили, други още не са.

.

Източник/ци: Радев разруши опорката с мълчанието по шпионските скандали

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!