Следвайте "Буднаера" в Телеграм

5 млн. „неотложен разход“ за изкуствен остров срещу… хотел на ТИМ, вместо за 50 линейки

Правителството в оставка на мафиота Бойко Борисов е отпуснало като „неотложен разход“ близо 5 млн. лв. за строителството на изкуствен остров в акваторията на Черно море, който ще е разположен срещу…. чисто нов хотел на ТИМ.

Това се разбира от документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел (на мястото на някогашния „Бор“) в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна. Той е собственост на едноименното акционерно дружество, част от бизнес групата около „Химимпорт“ и Централна кооперативна банка, които са от бизнес кръга на варненската групировка ТИМ.

На изпроводяк “Борисов 3” отпусна 5 млн. лева за изкуствен остров край Варна като “неотложен разход”. Това се разбира от документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел в курорта Св. Св. Константин и Елена, съобщават от “Дневник”.  Припомняме, че миналата седмица 43-годишен почина, докато чака 14 часа линейка, но явно закупуването на линейки , които не достигат, не е сред "неотложните разходи" на правителството в оставка.

Той е собственост на едноименното акционерно дружество, част от бизнес групата около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка".

 Новината за провеждането на тръжната процедура става ясна на 12 април - дни преди старта на новия парламент и в залеза на кабинета “Борисов 3”. Решението е взето и малко след самите парламентарни избори на 4 април, на които стана ясно, че ГЕРБ ще изпаднат в политическа изолация, а предложението за кабинет на Борисовата формация е по всяка вероятност обречено, както стана ясно и днес с връщането на мандата.

Възложители на бъдещото строителство са Община Варна и областния управител на Варненска област. И двете институции в момента са контролирани от ГЕРБ. Става дума за изграждане на брегозащитно съоръжение. Финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. Описанието на проекта и приложените скици в инвестиционното предложение обаче показват, че става дума за изкуствен остров. След изграждането му, компанията "Св. Св. Константин и Елена" АД ще го получи на концесия, за да изгради върху него ваканционна и развлекателна инфраструктура.

 Строителството на първия изкуствен остров в Черно море северно от Варна е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Още тогава изкуственият остров бе описан в текстовата част на плана като "противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък - яхтено пристанище". Според плана неговата конструкция и точната конфигурация трябваше да бъдат уточнени "в бъдещи технически проекти", което очевидно вече е факт.

От обявения търг за възлагане на обществената поръчка за строителството на острова става ясно още, че той е организиран след споразумение между кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, сключено на 30 март. т.г. Според текста на документа Областна администрация - Варна е възложител, притежаващ одобрен инвестиционен проект и строително разрешение, издадено от главния архитект на Варна Виктор Бузев на 26 март м.г.

Община Варна е инвеститор в проекта за строителството на бъдещия остров и има осигурено финансиране съгласно Постановление на Министерския съвет. Сумата е близо 5 милиона лева.  Средствата са от резерва за непредвидени или неотложни разходи за 2021 г. в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия според Закона за държавния бюджет за т.г.

Какви са тези непредвидени и неотложни обстоятелства, които не са в полза на частния бизнес, не е съвсем ясно. Срокът на договора, който предстои да бъде сключен за изграждането на острова е до 18 месеца от датата на сключването му. А изпълнението на обществената поръчка трябва да приключи до 17 месеца след това. Срокът започва от датата на откриването на строителна площадка и изтича с подписване на констативния акт за приключване на работата по обекта.

Източник/ци: 5 млн.за изкуствен остров, вместо за 50 линейки | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Мутрата се развихри: Баце отпусна 5 млн. лв. за изкуствен остров край Варна срещу... хотел на ТИМ - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!