Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протестиращи: Получил ли е Борисов израелско гражданство?

Протестиращите са внесли писмо в НС, с което искат да разберат дали премиерът Бойко Борисов е получил израелско гражданство. В писмото се казва още:
"По повод съобщение на Регистъра на обществените поръчки за обявяване на такава от страна на Прокуратурата на Република България за обновяване автопарка на Бюрото за защита при Главния прокурор за 25 леки коли, възлизащи на обща стойност около 1 млн. лв., както и във връзка с приетата вече отчетност на главния прокурор пред НС, но основно и в допълнение на заведените от нас в Деловодството на НС с вх. N: АД-1194-2/19.04.2021 г. искания за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП), настояваме и за следното: Да бъдат извършени нормативни промени в от ЗЗЛЗВНП, чрез които Специалната защита по смисъла на този Закон да се осъществява от Бюрото по защита при Министъра на правосъдието, а не при Главния прокурор, както е към момента. Основния ни аргумент за тази промяна се налага на първо място поради обстоятелството, че държавното обвинение, което се явява страна в процеса, има пълен контрол над защитените свидетели, което е недопустимо при воденето на справедлив процес в една правова държава. 

На второ място следва да посочим, че идеята на законодателя е чрез въпросното Бюро да се охраняват свидетели по наказателни дела, като организира извеждането им в чужбина, смяна на самоличността им или в по-леки случаи - физическа охрана в страната, която идея беше опорочена от властовите амбиции на настоящия главен прокурор Иван Гешев за създаване на лична преторианска гвардия, като с няколко нормативни промени, функцията по защита на свидетели се превърна във второстепенна за сметка на тази по охрана на прокурори и следователи, но най-вече на самия главен прокурор. Нещо повече - тежко въоръжени служители на Бюрото могат да бъдат забелязани на акциите на Прокуратурата, без да е ясна точно ролята им. Така например, същите охранители участваха в спецакцията в Президентството, когато бяха претърсени няколко кабинета, а служителите на Бюрото бяха видяни да изнасят папки с документи. Твърди се, че освен за гардове, те се ползват и за поемни лица. 

Поради всичко това, ние гражданите - протестиращи вече почти 10 месеца срещу управлението на Борисов и главния прокурор Гешев, настояваме Бюрото за защита да бъде извадено от юрисдикцията на главния прокурор и да бъде върнато към министъра на правосъдието, както и да се направят съответните изменения, така че Бюрото да изпълнява само и единствено функции по защита на свидетели, а не да дублира охранителни функции, като например тези на НСО, имаща ангажимент към охраната на главния прокурор все още! Това е въпрос на едноактно решение на НС. 

Иначе, ние си оставаме с искането, което е от компетенцията на Велико Народно събрание за премахване ролята, функцията и длъжността “Главен прокурор на Република България”, както е било от Освобождението до 1947-ма година", пишат протестиращите в писмото си до председателите на парламентарните групи в Народното събрание. "В първия работен ден от настоящата 2021-ва година ние, протестиращите граждани, отправихме запитване до Посолството на Държавата Израел в България, но тъй като не сме получили какъвто и да е отговор, то настояваме Народното събрание на Република България като Върховен орган на държавната власт да отправи запитване с посочен от Парламента срок дали министър-председателят в оставка, в отпуск и в болничен Бойко Борисов е получил израелско гражданство. Награден ли е от Правителството на Държавата Израел Бойко Борисов с израелски паспорт, удостоверяващ придобито второ гражданство за заслуги, каквато почит Държавата Израел оказва на свои партньорски правителствени ръководители на други държави, но каквато е недопустима за Българския министър-председател, съгласно Конституцията на нашата Родина?", питат още от протеста в своето писмо. 

"Настояваме Народното събрание на Република България, избрало в предходното си издание настоящия Министър-председател в оставка, в отпуск и в болничен Бойко Борисов да изиска от същият да предостави в 5-дневен срок на Българския парламент стенограма от проведения на 19-ти април т.г. (понеделник) телефонен разговор между него като правителствен ръководител и Реджеп Тайип Ердоган – Президент на Република Турция, за да се установи кой на кого е позвънил и освен оповестените в публичното пространство съобщения за следизборни поздравления отправяни ли са някакви прошения или предложения от страна на Българския премиер към Турския президент и има ли въпроси, отнасящи се до националната сигурност на Република България, които имат касателство и към следващия Министерски съвет", искат от протеста. 

"Съгласно Декларацията за Чиста и Свята Република на Протеста, приета на 19-ти февруари т.г.,представена на Президента на Републиката и внесена също и в Деловодството на Народното събрание веднага в първия ден на неговото 45-то конституиране настояваме за едноактно решение на 45-тото ОНС за извънредно преждевременно прекратяване правомощията и мандата на Сотир Цацаров като Председател на КП КОНПИ, като персонаж, ползващ се с крайното огромно обществено недоверие и превърнал антикорупционния орган в бухалка срещу противниците на отиващия си режим. НС да определи когото намери за подходящ да изпълнява временно функциите на посочената по-горе длъжност докато се произнесе за бъдещето на на този орган. Това е в синхрон с предложевието за Законопроект на ПГ на Демократична България, предвиждащ разформироването на това звено. Краткостта на тази процедура обуславя и по-сериозното отношение, изискващо и повече парламентарно време", завършва писмото на протестиращите.

Източник/ци: Протестиращи: Получил ли е Борисов израелско гражданство?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!