Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Последна кражба и чао: Десислава Танева и любовникът й драпат към 15 млн. лв., спрени от Брюксел заради далаверите им

Мега наглата Десислава Танева, която повече няма да помирише министерския пост в земеделието, тръгна да обжалва спрени плащания за България от Брюксел в размер на 15 млн. лв. (7.6 млн. евро) за промоция на български биопродукти, сирене, овче месо и др.

Парите, които сега искат да гепят като за последно преди да сдадат властта, са спрени заради далаверите на Танева и нейния любовник от Велико Търново Симеон Караколев, обясни пред Narod.bg запознат със схемите.

Официалният мъж на палавата министърка е кметът на Котел Коста Каранашев

Не е ясно дали официалният мъж на палавата сливналийка – 48-годишният кмет на Котел Коста Каранашев, е наясно, че вече е сменен и в далаверите, и в леглото от 5 години по-младия горнооряховец Симеон Караколев.

Една от последните далавери на Танева и любовника й е, че земеделският министър отпусна пари на интимния си партньор, който го играе съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, уж за събор на овчарите.

Истината е, че Караколев няма жива овца, само виртуално стадо, разкри измамата читателят на Narod.bg.

През 2019 г. живият вибратор на Десислава Танева получи 300 000 лева от бившия шеф на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов да си мълчи и да не му иска оставката, палейки слама пред Министерството на земеделието и храните.

Въпросните 15 млн. лева, които хунтата най-нагло търси от Брюксел, за да ги открадне, са спрени заради измамни промоции на наши биопродукти, сирене, овче месо и т.н.

Скандалът гръмна през 2016 г. след разследване на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която уличи браншови организации от различни страни на ЕС и европейски чиновници в схема за неправомерно субсидиране.

Правителството одобри в сряда позиция на България за сезиране на Общия съд на ЕС заради спряното финансиране, направено по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ).

България директно настоява за отмяна на решението на ЕК с мотив, че проектите са одобрени директно от Брюксел, а не от българските власти.

Освен това са разработени от международна фирма, специализирана в този тип проекти и базирана в Брюксел.

„Липсва регламентирана процедура за изключване на финансиране от страна на ЕС, в случаи на несъответствие с международен характер“. Такъв ще е водещият мотив на българското правителство пред Съда на ЕС, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба.

Спрени са плащания за 7.6 млн. евро

В официалното съобщение на правителството не се съобщава нито спорната сума, нито по коя точно евросхема е засечена злоупотребата.

Пред Mediapool от Министерство на земеделието посочиха, че спорни са 7.6 млн. евро, които Брюксел отказва да възстанови на България, а те са платени от фонд „Земеделие“ по тези промоционални проекти до 2016 г. Тогава изпълнението им е спряно след като ОЛАФ съобщава за потенциалната измама. Българските проекти са за общо 19 млн.евро, но не са били изплатени изцяло.

За разследването на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ пръв съобщи „Биволъ“ на 25 април 2017 г.

Оказа се, че се разследват няколко проекта, сред които „Отиди, вземи, хапни биологично“ с грант 4.5 млн. евро, „Разнообразие от вкусове“ за 2.9 млн. евро, „Качествено европейско сирене“ за 3.9 млн. евро и „Европейско овче месо и сирене. Опитайте качеството, вкусете разликата“ за 3.7 млн. евро и „Освободете европейския вкус“ за 3.7 млн. евро.

Посочено бе, че българските асоциации изпълняват тези проекти с базираната в Брюксел фирма „Agropromotion SARL“. Тогава от Асоциация „Биопродукти“ бяха категорични, че по схемата не е злоупотребявано, а разследването на OLAF е заради донос на гръцки биопроизводители, които завидели на българските си колеги.

Скандалът стигна до еврочиновниците

Скандалът опря и до чиновници, работещи за ЕК, и дори бе разказан от американския вестник The New York Times.

На 11 декември 2019 г. вестникът описа схема, при която европейските разследващи установили базирана в Брюксел компания, която е получила милиони долари, за да промотира български земеделски продукти. В сътрудничество с български компании фирмата надувала фактури и изпирала парите през офшорни дружества.

Разследващите установили участие и на европейски чиновник Георгиос Малярис, за когото смятат, че получавал пари от схемата. Срещу Малярис е започнало дело в Белгия, но докато случаят не бъде решен, той остава на работа в ЕК.

Единствено е понижен, като е преместен в отдела по архивиране, се посочва в статията.

Източник/ци: Последна кражба и чао: Десислава Танева и любовникът й драпат към 15 млн. лв., спрени от Брюксел заради далаверите им - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!