Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шок: Новите депутати решиха - заплатата им става над 10 бона

Заплатата на редовия депутат, който дори не разполага с докторска степен или дълъг трудов стаж, скача на над 10 хиляди лева. Това става ясно от предложенията за новия правилник на Народното събрание, които вчера депутатите в ресорната комисия разглеждаха. След бурни спорове те са стигнали до мнението, че при изпълнение на "специални" и допълнителни задачи, определени народни избраници могат да получават до 25% над брутното им възнаграждение. От предложението, внесено от депутати на ПГ на Демократична България, обаче не става ясно какви са тези задания и какво ще ги окачествява  като извънредни. Oчаква се до края на деня текстовете да бъдат приети и в зала.

Така при брутна заплата от 4803 лева се добавят още до 1200 лева. Към щедрото възнаграждение от 6 бона обаче трябва да се добавят и парите за прослужено време, както и 15% за участие в комисии. Не бива да се забравят и т.нар. представителни разходи, които досега бяха почти безотчетни.

Иначе се предвижда всички депутати, включително независимите, да представят в писмен вид сводки за разходите си от бюджета на НС на всеки 3 месеца.

Според нововнесения правилник заседанията на НС ще се излъчват и в реално време на фейсбук страницата на институцията. Гражданите да могат да присъстват на заседанията, както и гражданските организации също може да се превърне в реалност, ако правилникът бъде приет в този си вид в пленарната зала. 

Връща се и т.нар. блиц контрол на Министерския съвет, като той е предвиден да се състои всяка първа сряда от месеца. Предложението бе направено от депутатите на Слави Трифонов, а това - на Мая Манолова от ИСМВ, за връщането му в четвъртък, бе отхвърлено. 

Подаръците за депутатите се очаква да станат допустими само, ако са до една дванадесета от възнаграждението им, а не както беше досега - до една десета. 

Ако правилникът бъде приет, транспортните разходи на законотворците с автобуси вече няма да се признават. Остават обаче разходите им на издръжка на парламента със самолетните билета, но до 12 на брой годишно. Те ще продължат да имат право и на квартирни и дневни за сметка на НС. 

Добрата новина за журналистите е, че новият правилник предвижда абсолютно свободното им и неограничено придвижване в сградите на Народното събрание, а не както бе досега - в историческата сграда - с ограничение на движението на десния кулоар, а в бившия Партиен дом - с турникети, ленти и от мазето. 

Източник/ци: Шок: Новите депутати решиха - заплатата им става над 10 бона - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!