Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Захарова: САЩ си мълчат за ядрените си разполагания

/Поглед.инфо/ Вашингтон умишлено мълчи за плановете си за разполагане на нови системи за ядрено оръжие, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в коментар в сряда след публикуването на доклада на Държавния департамент на Съединените щати, озаглавен "2021 Придържане и спазване на контрола върху оръжията, неразпространението и споразумения и ангажименти за разоръжаване".

"В доклада не се казва нищо за тектоничните промени в областта на европейската сигурност в резултат на разширяването на военно-стратегическата инфраструктура на НАТО към руските граници и собствените планове на Съединените щати за разполагане на нови ядрени оръжия," каза тя.

Безпочвени твърдения

Захарова заяви, че обвиненията на Съединените щати за контрол на оръжията срещу Русия са лишени от всякаква основа и просто служат като прикритие за разрушителните действия на Вашингтон.

Руското външно министерство заяви, че е циничен подходът на Държавния департамент към проблема с нестратегическите ядрени оръжия.

„Сериозният анализ на ситуацията в тази сфера неприлично се заменя с опити за обвинение на Русия, макар че тя постоянно държи всички нестратегически ядрени оръжия неразпределени на националната си територия, че се отклонява от президентските инициативи от 1991-1992 г., които са изцяло доброволни,“ добави още Захарона.

Отворени небеса и Нов СТАРТ

Руското външно министерство обърна внимание на това, което определи като "стереотипни" обвинения, според които Русия е в нарушение на Договора за отворено небе.

Това са обвинения, които имат за цел да "маскират изключително собствените си разрушителни действия" по отношение на това споразумение.

„Дадохме изчерпателни отговори в отговор на всички искове и след изтеглянето на Съединените щати от Договора за отвореното небе намираме за излишно да правим допълнителни коментари“, заяви руското външно министерство.

Също така руската страна изрази изненада за тези параграфи от доклада, в които се споменава стриктното спазване на Вашингтон на "Мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия" (споразумението Нов СТАРТ) и предполагаемото неспазване на мораториума от ядрени опити.

Руското външно министерство посочи липсата на убедителни доказателства в доклада.

"Тези откровено неверни обвинения в комбинация с пълното затъмнение относно проблеми със спазването от страна на Вашингтон на договорите за контрол на оръжията, разоръжаване и неразпространение недвусмислено показват, че този доклад принадлежи към класа на информационния шум", каза Захарова.

Превод: СМ

Източник/ци: Захарова: САЩ си мълчат за ядрените си разполагания - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!