Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ + БСП + ДПС провалиха нови изборни правила

Народните представители от ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха възможността за нови изборни правила.

Изборната реформа, която обещават новите формации в Народното събрание, ще бъде прокарана в най-добрия случай в силно орязан вид.

В предложенията на Има такъв народ, Демократична България и Изправи се! Мутри вън! основно място заемат дистанционното електронно гласуване, както и гласуването по пощата. Те са предвидени като методи, чрез които да се подпомогне участието в избори на българските граждани в чужбина, както и на онези, които са поставени под карантина или в изолация.  От тях ще падне и контролираният вот. Това са най-радикалните и новаторски идеи по отношение на изборната система.

От ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС обаче възразяват срещу въвеждането на подобни практики, които смятат за "твърде несигурни". А тези политически сили имат повече депутати, отколкото новите политически сили в Народното събрание. Това означава, че е твърде вероятно да отпаднат в окончателните промени, които пленарната зала на Народното събрание ще направи в Изборния кодекс. На първо четене промените в него ще бъдат обсъдени в залата още този петък. Със скоростта, с която се движи обсъждането им, най-вероятно второто четене ще се състои до няколко седмици.

Същата комбинация от парламентарни групи (б.р. ГЕРБ,БСП и ДПС) прокара тихомълком в края на миналото Народно събрание абсолютно ненужните и незаконни екостикери за 300 000 000 лв., за които вече 19’ многократно писа. Отново тази скрита тройна коалиция гласува и създаването на държавни бензиностанции, където вече се изписват стотици милиони, а дейност няма. В тази нова държавна структура вече бяха назначени шефове и персонал, а кога и дали изобщо ще започнат да функционират държавните бензиностанции остава загадка.

Случайно или не същите три партии се обединиха около промяна предложена от ДБ с която главният прокурор Иван Гешев беше задължен да се явява пред парламентарната правна комисия за изслушване най-малко веднъж на всеки три месеца. Народните представители от ГЕРБ, БСП и ДПС обаче добавиха задължително изслушване да има и за председателите  на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС).

Източник/ци: ГЕРБ + БСП + ДПС провалиха нови изборни правила | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!