Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иван Костов: ГЕРБ едва ли ще се върне на бял кон или бяла джипка в управлението, но... ще може ли да се върне на бяло шкафче?

Иван Костов: ГЕРБ едва ли ще се върне на бял кон или бяла джипка в управлението

Не се вижда възможността ГЕРБ да се върне в управлението на „бял кон или на бяла джипка“, политиката не е даване или угаждане на групови лични интереси и не е ясно кой ще ни изведе от тази криза.

С тези думи бившият премиер Иван Костов анализира резултатите от изборите и предстоящите опити за съставяне на нов кабинет. В интервю за БНР той посочи, че са необходими спешни мерки в областта на финансите, икономиката, изборното законодателство.

„ГЕРБ е с най-голяма подкрепа от избирателите и мандатът заслужено се дава на тази партия. Но е в политическа изолация. Вече две-три седмици те не си задават въпроса защо са в тази изолация. Но, ако не намерят отговора, рискуват да останат изолирани и в бъдеще. Не се вижда възможност да спечелят самостоятелно мнозинство в парламента. И да се върнат в управлението на бял кон или на бяла джипка, ако искате“, коментара Костов.

Според него, ако в партията на Бойко Борисов не отговорят на този въпрос, рискуват много.

Костов даде и своя отговор защо ГЕРБ изпадна в изолация:

Защото политиката не е даване. Политиката не е угаждане на групови и лични интереси. Например милиони на Доган за студен резерв или обществени поръчки на приближените.

Политиката не е в отстъпки при протести и удовлетворяване при лобистки натиск, не е задоволяване на емоциите и възбудите на една или друга общност от избирателите. Политиката не е следване на течението. Това го прави мъртвата риба и боклукът. Политиката нещо съвсем друго.

Гърците са казали, че тя е преследване на общото благо. А аз ще добавя: дори когато обществото не го разпознава, не го разбира. Истинската политика винаги е убеждаване и вдъхновяване на хората да дадат повече от себе си. Да отидат на по-високо ниво. Не само по-висок стандарт на живота, което впрочем се случваше през последните години, трябва да го признаем, а като свободни и почтени граждани, като нравственост, като гражданско общество. политиката трябва да ги тика напред.“

Бившият премиер предупреди, че ако няма дълго време правителство не е ясно кой ще приеме измененията в бюджета и промените в избирателния закон, кой ще приложи мерките срещу коронакризата и ще защити интересите на страната пред ЕС.

„Кой ще ни изведе от тази криза. Как ще го направи служебното правителство без актуализация на бюджета, то няма да има пари“, каза той.

Според него ГЕРБ и ВМРО са били лишени от подкрепа за прилагане на непопулярни мерки. А едно ново управление би имало много по-голяма мощ в тази посока.

„Искам да кажа нещо насърчително за този, който ще поеме съдбата на страната ни в свои ръце. Той ще има доверие да приложи противоепидемични мерки, които лишеното от доверие управление на ГЕРБ нямаше как да приложи. Той може да бъде по-силен в овладяването на кризата, защото разполага с много по-мощен ресурс от доверие. Същото се отнася и за икономиката. Това правителство ще има своите 100 дни, в които може да направи решителни неща, включително да овладее кризата, да даде тласък на ваксинацията, да убеди хората да се ваксинират“, добави той

Той посочи като „голям проблем“ неизвестността около плановете на партията на Слави Трифонов за съставяне на правителство.

„Аз съм последният, който знае нещо за тях. Те са ми много чужди на мен и като музика, и като смешници, и като „Ку-ку бенд“, политически скечове. Аз съм много пъти тяхна мишена, нищо не знам за тях.

Сред тях има много умни, много интелигентни хора, имат много добри юристи. Може би могат да поемат тази тежест на раменете си, но какво точно ще направя не знам“, каза накрая Костов./ КлубZ

Иван Костов: ГЕРБ едва ли ще се върне на бял кон или бяла джипка в управлението
May be an illustration of standing

Източник/ци: Иван Костов: ГЕРБ едва ли ще се върне на бял кон или бяла джипка в управлението

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!