Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Организаторите на провокации ще съжаляват, както никога досега

Ако някой застраши интересите на Русия, "ще съжалява, както никога досега" и ще е по-добре "никой да не си и помисля да пресича т нар. червени линии" на Москва. Такова задочно послание отправи към Запада руският президент Владимир Путин по време на обръщението си в централна изложбена зала "Манеж" в Москва, пред двете камари на парламента и губернаторите в страната. Речта бе основно посветена на вътрешни проблеми на Русия - икономиката, социалните въпроси, околната среда, пандемията. В това няма изненада, тъй като президентът и "Единна Русия" се готвят за парламентарните избори на 19 септември.

Към края на продължилото около час и двайсет минути обръщение обаче той премина от икономиката към темата за външните усилия да бъде нападана Русия. "Всички свикнаха с политически мотивираните санкции," заяви Путин, седмица след като американският президент Джо Байдън обяви нови мерки срещу Москва заради намеса в изборите и мащабна кибератака. 

"За някои държави е спорт да говорят за Русия - състезание кой ще говори най-високо срещу Русия. Опитваме се да бъдем сдържани. Дори не опитвам да съм саркастичен, опитваме да сме скромни. Не отговаряме грубо... искаме да запазим добри отношения със съседите си." 

Президентът направи и неочакван литературен паралел с творчеството на британския писател Ръдиард Киплинг и "Книга за джунглата", за да сравни противниците на Русия с тигъра Ширхан и хиената Табаки: "Както вече казах, дърпат Русия тук или там без причина. И, разбира се, около тях... около Ширхан се въртят малки Табаки. Като в роман на Киплинг е... Киплинг е велик писател."  

"Но ние искаме да поддържаме добри отношения. Ако обаче те искат да изгорят мостовете, трябва да знаят, че отговорът на Русия ще бъде асиметричен, ще бъде твърд," продължи Путин. Западът въобще не забелязва някои събития, продължи Путин, като насочи вниманието към твърденията на властта в Беларус за опит за преврат и план за "убийство на президента" Александър Лукашенко, заради който имаше задържани. 

"Можете да кажете каквото искате за президентите Янукович (сваленият Виктор Янукович през 2014 г. - бел. ред.) и (Николас) Мадуро във Венецуела. Можете да мислите каквото искате за Янукович, който едва не бе убит. Да мислите каквото искате за Лукашенко, но да организирате преврат, да планирате убийство на лидерите на страната? Прекалено е... Никой не мисли какво щеше да стане, ако превратът беше успял. Никой не мисли за Украйна и какво стана след преврата в тази страна", каза още руският президент. 

Москва е основният съюзник на Беларус, където през август миналата година започнаха масови протести срещу управлението на Лукашенко. Те утихнаха, а опозицията се раздели, но част от нея смята да продължи с акциите през пролетта. Паралелът между Киев и Минск е, защото за официалната линия на Русия събитията в Украйна от февруари 2014 г. са преврат, подкрепян от Запада. 

Путин наблегна на други въпроси като ситуацията с коронавируса, демографията, социалните услуги. По думите му Москва трябва да действа, за да се приготви за борбата с климатичните промени и да намали емисиите си. "Размерът на парниковите газове трябва да се промени, за да се намали под този, (който иска да постигне) ЕС в следващите 30 години," каза Путин ден преди преди виртуалната климатична среща на върха на президента Джо Байдън, на която ще говори и той. 

Путин не навлезе в подробности какво трябва да се направи. Евросъюзът иска да постигне климатична неутралност до средата на века. 

Президентът също така призова за нови закони за опазване на околната среда, за да не се повтарят случаи като замърсяването в Норилск от миналата година. До 2024 г. в някои райони индустиралното замърсяване трябва да се намали с 20%. Трябва да се увеличат глобите за компании, които допускат екокатастрофи. 

"Пандемията ни атакуваше по много фронтове, но бях сигурен, че ще преодолеем предизвикателствата," каза Путин. По думите му "духовните ни ценности, културните ценности, за които някои държави започнаха да забравят, все още ни крепят и свързват" и помагат за предизвикателствата. "Днес демографската ситуация е отчайваща. Трябва да признаем това... да опазим населението" и кризата само припомня това предизвикателство, продължи Путин. 

Насред ниския интерес към ваксинирането Путин призова да се ускори имунизацията, за да има "колективен имунитет през лятото" . Президентът изрази надежда, че от юли ваксините ще са достъпни за всички, както и че из страната ще действат мобилни здравни екипи, които да оказват помощ по време на пандемията. "Решението на проблема е в нашите и във вашите ръце, в ръцете на всички граждани. Отново отправям към всички руски граждани призива: ваксинирайте се." 

Путин поиска още опростяване на социалните услуги, без бюрокрация и с начин, който ще насърчава създаването на семейства и електронното предоставяне на услуги, където и когато искат гражданите. Той говори за плащанията за деца в семейства по време на пандемията, въведени миналата година. 

ТАСС събра основните тези от речта на Путин:

Относно пандемията

1) Началото на пандемията беше време на "абсолютна несигурност", но президентът никога не се е съмнявал, че изпитанието ще бъде преодоляно.

2) В Русия гражданите, обществото и държавата действаха отговорно и солидарно, а милиони руснаци, които се бориха с пандемията, работеха бързо, ефективно и съвестно. Руските учени направиха пробив и трите ваксини, които те разработиха, се превърнаха в „пряко въплъщение на нарастващия научен и технологичен потенциал на страната“.

3) Докато коронавирусът окончателно бъде победен и остава пряка заплаха, е необходимо да се следват препоръките на лекарите възможно най-отговорно.

4) Сега ваксинацията е „от централно значение“, тя трябва да се извършва повсеместно, за да се формира колективен имунитет до есента.

Относно демографията

1) В Русия се разви извънредна демографска ситуация. Необходимо е страната да се върне към устойчив прираст на населението и да се увеличи продължителността на живота до 78 години до 2030 г.

2) По-специално, правителството трябва да приложи допълнителни мерки за справяне със заболявания, които са сред основните причини за смъртност, като сърдечно-съдовите заболявания.

3) От 1 юли трябва да стартира програма за профилактичен медицински преглед за руските граждани от всички възрасти.

4) Поне до края на годината е необходимо да се удължи програмата за реимбурсиране за туристически пътувания в Русия.

5) На родителите, изпращащи децата си в летни лагери, трябва да бъдат възстановени половината от разходите за пътуването. Също така е необходимо да се организира система за студентски туризъм.

За здравната система

1) Здравната система по света е на прага на революция и Русия не може да я пропусне - руската медицина трябва да бъде пресъздадена на нова технологична база.

2) През 2021-2023 г. в провинцията ще бъдат изпратени още пет хиляди линейки. Това ще даде възможност за почти цялостно обновяване на парка.

Относно цифровизацията на публичните услуги

1) След три години повечето държавни услуги ще се предоставят дистанционно. Още през следващата година в Русия е необходимо да се въведат принципите на "социалната хазна", така че обезщетенията и плащанията да се извършват "без да се бяга по инстанциите".

2) Въпросите за събиране на издръжка също трябва да се решават дистанционно; тази система не трябва да бъде унизителна за родителя с дете.

Относно ценообразуването и подкрепата за бизнеса

1) Пандемията засегна благосъстоянието на хората по света и представлява предизвикателство за всички страни, включително и Русия. Обезпечаването на нарастването на реалните разходи на гражданите е основната задача на властите.

2) По-специално приходите се поглъщат от покачващите се цени и задачата на правителството е да ги регулира с помощта на пазарни методи. Държавата няма да определя цените по административен начин.

3) Правителството трябва да възстанови пазара на труда до края на 2021 г. и в рамките на един месец - да представи нови мерки за подкрепа на малкия и средния бизнес.

4) Валутният контрол за нестоковите износители следва да бъде опростен.

5) Въз основа на резултатите от 2021 г. ще бъдат взети решения за „пренастройка“ на данъчното законодателство.

6) Всички тези мерки трябва да превърнат печалбите от бизнеса в инвестиции: властите ще насърчават тези, които инвестират, а не теглят дивиденти.

Относно новите плащания

1) До 1 юли държавата трябва да изгради интегрална система за подкрепа на семейства с деца. От 1 юли ще бъде въведено плащане за деца на възраст между 8 и 16 години включително, които се отглеждат в семейства с един родител - средно 5650 рубли (120 лв) на месец.

2) Освен това плащанията ще бъдат разширени за бременни жени в трудна финансова ситуация. Техният размер ще бъде средно 6 350 рубли (135 лв) на месец (след шестата седмица на бременността).

3) Също така, семействата с деца в училищна възраст и бъдещите първокласници трябва да получават по 10 000 рубли (212 лв) всяка година. Тази мярка за първокласниците трябва да се приложи до следващите години.

За образованието и културата

1) Още 1300 училища ще бъдат построени в Русия, в които ще могат да учат още един милион деца. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и за закупуване на училищни автобуси.

2) Необходимо е да се установи допълнително плащане от 5000 (106 лв) рубли на месец за ръководителите на кръжоци в техникуми и колежи. Сега подобно доплащане се плаща за класните ръководители в училищата.

3) През следващите две години в университетите ще се открият още 45 000 места, финансирани с бюджетни средства, главно в регионите. През 2021-2024 г. ще бъдат отпуснати 116,2 млрд. рубли (2,5 млрд. лв)за развитието на поне 100 регионални университета.

4) Ще бъде създаден президентски фонд за културни инициативи и през 2021 г. чрез него ще бъдат разпределени 3,5 милиарда рубли (74,5 млн. лв) безвъзмездни средства.

За науката

1) До 2024 г. за граждански научни изследвания ще бъдат отпуснати 1,63 трилиона рубли (34,7 млрд лв).. Ще се появят иновативни програми, които ще получат статут на държавен приоритет.

2) По-специално се предвижда осигуряването на напълно независимо производство на ваксини. Освен това, в случай на нова опасна инфекция, Русия трябва да бъде готова да разработи ефективна система за тестове в рамките на четири дни и да създаде ваксина срещу нея възможно най-скоро.

Екология и климат

1) Новите източници на енергия, фармацевтичните продукти и изменението на климата трябва да стимулират модернизирането на местните индустрии. Русия се нуждае от нови цялостни подходи в различни области на енергетиката, включително водорода и ядрената енергетика.

2) Русия трябва да адаптира различните индустрии към изменението на климата, да установи строг контрол в областта на борбата с вредните емисии. В градовете е необходимо да се въведат квоти за емисии.

3) Необходимо е да се ускори установяването на финансовата отговорност на предприятията за причиняване на вреда на околната среда, както и да се осигури разширена отговорност на производителите за изхвърляне на опаковки през 2021 г.

4) Екологичните плащания трябва да отиват за възстановяване на околната среда.

Подкрепа на регионите

1) Правителството трябва да представи предложения до 1 юни за това как да гарантира дългосрочната устойчивост на регионалните финанси.

2) Засега ще бъдат предприети редица мерки за подпомагане на регионите с голям дълг. Част от търговския дълг на региона, надвишаващ 25% от приходите му, ще бъде заменен с бюджетни заеми със срок до 2029 г. Изтичащите бюджетни заеми се продължават.

3) Също така регионите ще получат поне 500 милиарда рубли (10,6 млрд лв) инфраструктурни заеми под 3% годишно за период от 15 години. Колкото по-малко дългове има регионът, толкова повече пари може да получи.

Относно жилищното строителство

1) Амбициозната цел за изграждане на около 120 милиона кв. м жилищна площ "никъде не е изчезнала." Необходим е специален механизъм в подкрепа на индивидуалното жилищно строителство.

2) Средствата на Националния фонд за благосъстояние ще бъдат насочени към големи инфраструктурни проекти, например удължаването на магистралата Москва-Казан до Екатеринбург.

За туризма

1) Русия ще премахне ограниченията за влизане на туристи веднага щом се появи възможност. Необходимо е да се гарантира, че гражданите на повечето страни по света могат да кандидатстват за електронна виза за пътуване до Руската федерация в рамките на четири дни.

2) Развитието на туристическите съоръжения ще се финансира чрез концесионни заеми с лихва под 3-5% годишно.

Международни интереси и сигурност

1) В международната политика Москва се държи „в най-висока степен сдържано“, въпреки откровената грубост от страна на други държави, въпреки факта, че „придържането“ към политика се превърна в своеобразен спорт.

2) Русия иска да има добри отношения с всички държави и няма да "изгаря мостове", но ако е необходимо, реакцията й ще бъде "асиметрична, бърза и твърда". В същото време Русия ще определя червените линии в отношенията с други държави за всеки отделен случай.

3) Русия продължава да укрепва въоръжените си сили. По-специално, в ядрената област делът на съвременните технологии ще достигне 90% до края на 2021 г.

4) В същото време Москва се застъпва за глобалната стабилност и предлага да се създаде „баланс на сигурността“ за целия свят.

Ангел Петров, "Дневник"

Източник/ци: Путин: Организаторите на провокации ще съжаляват, както никога досега | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!