Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Вълчев: ГЕРБ се държат като в детската градина

По всяка вероятност ще се върви към нови избори и в това няма нищо лошо и страшно. Първо трябва да се направят няколко неща - да се промени Изборния кодекс, за което виждам, че има съгласие долу-горе, и да се актуализира бюджета. Добрият господин Борисов е направил проектите да май-юни. И моля ви се, отворете университета. В петък може да ходите по барове, но единственият начин ние да си видим студентите, е да превърнем аулата в казино.

Това заяви в ефира на bTV бившият просветен министър, юрист и декан на Юридическия факултет в Софийския университет проф. Даниел Вълчев. 

"Освен, че ГЕРБ станаха заразни, ако продължават да се държат така, на господин Борисов няма да му бъдат признати и много хубави неща, които е направил, ако трябва да сме обективни. Ето пример - обясниха тази сутрин колко е важно да се срещнат с "Демократична България", които очаквано им отказаха, и после господин Борисов започна да обижда Христо Иванов. Като в детската градина", коментира още той. 

Хипоптезата за нови избори през лятото е много вероятна, според юриста. Относно политическата изолация на ГЕРБ и положението на пратията в момента Вълчев заяви: 

"Партиите не изчезват толкова лесно и могат да се излекуват. Тази заразност ще изчезне. Но е нормално да има предвидимо политическо поведение. Цялата тази хореография с джипката, патерицата... не прави услуга на никого", отсече Вълчев и допълни - нови избори е възможно да бъдат и по-честни. 

"Ако погледнем преференциите на всички, които имат над 1000 души, в големите партии и ако ги сметнете - прави над 400 000 гласа, което не е логично. Това е нещото, за което става дума според мен". 

Вълчев изрази и идея - 24 часа преди изборите всички кандидати да са в ареста.

"Това е цената и не, няма да стане трудно". 

Гореща тема и дъвка в устата на депутатите на ГЕРБ е воденето на преговори. Сега една от основните опорки е проблемът с "Демократична България", които отказали да разговрят с Борисовата формация за съставяне на правителство, но се криели по кьошетата. 

"Да има преговори и политически разговори за мен не е лошо. Нелогично е това, което казват от ГЕРБ. За мен проблемът е, че партиите си говорят малко", коментира Вълчев.

По думите на юриста законодателните инициативи на формациите в момента са силни и те са влезли в режим на предизборна кампания - всяка ясно заявява приоритетите си. Вълчев обаче посочи - в рамките на този парламент вероятно няма да е възможно да бъдат осъществени промени на конституционно и законово равнище. 

"По-важното са предложените промени в НПК и Закона за съдебната власт. Важното е простичко казано да се премахнат фигурите на специализираните съдилища и специализираната прокуратура. Това са институции, въведени преди около 10 години с идея да се намали тромавостта, да има нови хора с устрем, за да се реагира бързо при тежки случаи. Тази работа се разрасна доста. Един от големите проблеми е, че в момента е много лесно да бъдеш прехвърлен там като подсъдност - нужно е да бъде повдигнато обвинение, което да включва ОПГ. Простичко казано - достатъчни сме аз, жена ми и детето. Тоест това не е същинско извънредно съдилище", обясни още Вълчев. 

По отношение на главния прокурор и промените Вълчев предупреди - трябва да се подхожда внимателно към институциите, защото може да се получи обратен ефект и да се създадат много проблеми. 

"Хубаво е, че тези неща се слагат на масата, че ще се обсъждат. Най-хубавото е, че политическите партии в момента на практика влязоха в предизборната кампания, внасят законопроекти. Това което трябва да се направи - виждам, че има долу-горе съгласие за промени в Изборния кодекс и трябва да се актуализира бюджета. Добрият господин борисов е направил проектите до май-юни", допълни още Вълчев.

.

Източник/ци: Проф. Вълчев: ГЕРБ се държат като в детската градина

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!