Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Румен Радев пуска генерал, свой съветник, за служебен премиер

Narod.bg отново позна – Румен Радев стяга военен кабинет! Както вече писахме, президентът е готов с премиер и министри за евентуално служебно правителство – все военни от близкото си обкръжение.

Сега нашата новина се потвърди и от вестник „Галерия“, който цитира източници до държавния глава на „Дондуков“ 2. В речта си пред новоизбраното Народно събрание Радев заяви, че ако сегашният парламент не успее да състави правителство, той има готовност да направи това, за да изпълни конституционните си задължения.

Според информаторите на вестник „Галерия“, ако се стигне до това положение, служебният министър-председател със сигурност ще се казва ген. Стефан Янев. Към днешна дата Янев е съветник на Румен Радев по въпросите на националната сигурност. Връзката между президента и Стефан Янев е много силна и съвсем не беше случайно, че в предишния служебен кабинет на Радев неговият днешен съветник беше министър на отбраната.

Янев има добра репутация пред партньорите на България в Европейския съюз и САЩ, което е един от мотивите на Радев да го предложи за премиер. Военната му кариера от края на миналия век е свързана силно със структурите на НАТО в различни точки на света – Брюксел, Анкара и Вашингтон. В турската столица е бил началник на департамент в централата на НАТО за борба с тероризма. От 2011 до 2014 година е военен аташе в САЩ.

Според екипа на Румен Радев, Стефан Янев има и добър опит в организирането на избори, което е най-важната задача пред служебно или експертно правителство. Янев бе военен министър и вицепремиер в кабинета на Огнян Герджиков, назначен през януари 2017 година от Радев, след като кабинетът „Борисов 2“ падна заради загубата на изборите за държавен глава.

Стефан Янев изплува покрай акцията на прокуратурата в сградата на Президентството в началото на юли миналата година, когато бяха разпитвани съветници на държавния глава. Според някои медии един от тях е бил именно Стефан Янев но по-късно това бе опровергано от Румен Радев. „Разпитвани имаше, но Янев не е сред тях“, каза президентът тогава.

КОЙ Е СТЕФАН ЯНЕВ:

Стефан Янев е роден на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област.

Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.

Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за  старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”.

През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната.

Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

Назначен е за секретар по сигурност и отбрана на президента на Република България с указ № 123 от 09 май 2017г.

Източник/ци: Narod.bg отново позна: Румен Радев пуска генерал, свой съветник, за служебен премиер - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!