Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Марков: Ще ходя в катедралата в Будапеща да запаля свещ Борисов да не ходи в парламента... (да къса менискус?, че СТАВА ДУМА ЗА МНОГО ПАРИ)

Георги Евдокиев Марков. Доскорошният депутат от ГЕРБ, известен още като агент „Николай“ и „Стефан“ (agentibg.com, Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност)

Премиерът правилно депозира оставката пред новоизбраното Народно събрание. И парламентът правилно я гласува. Няма място за спор и за шеги по време на чума, защото има тълкувателно решение на Конституционния съд номер 4 от 1994 г. То е задължително! Оставката се гласува! Докладчик е един голям юрист и мой добър приятел, Александър Арабаджиев. Беше съдия в Страсбург, а после и съдия в съда на ЕС в Люксембург.

Учудвам се, че не се помни, че през 2009 година по същия начин беше гласувана и оставката на г-н Станишев. Който не вярва, да види Държавен вестник, бр. 57, 2009 г.

След описаните процедури Борисов продължава да бъде законен премиер на България и Министерският съвет ще изпълнява функциите си до избиране на нов от парламента, съгласно член 111, ал. 3 от Основния закон. Това е ясно като бял ден.

Премиерът Борисов ще стане гражданинът Борисов, едва когато бъде избрано новото правителство. Това е ясно и категорично! Германия и Австрия, съответно Меркел и Курц, при последните си мандати водиха с месеци преговори. Госпожата със социалдемократите. А Себастиан със зелените. В България какво ще се случи, ще видим, може да има и служебно правителство. Но през цялото това време Борисов е премиер на България, макар и в оставка.

Вече казах, и то при огромен интерес в личния ми фейсбук, а и в други медии, че премиерът няма конституционно задължение да отиде в парламента, за разлика от министрите. Чл. 83, ал. 2 от Конституцията важи само за тях. Българският министър-председател е самостоятелна правна фигура в нашия конституционен ред.

Ще ходя в катедралата в Будапеща да запаля свещ Борисов да не ходи в парламента.

DW: Става дума за много пари.

Замисълът на ГЕРБ

Кабинетът работи по плана от миналата есен - първият вариант бе качен в Портала за обществени консултации на 30 октомври 2020, но не и последната трета версия. На 6 ноември м.г. първият проект е изпратен в Европейската комисия (EК) за предварителни консултации, вторият - на 1 февруари 2021. Управляващите обаче умишлено забавиха внасянето му в парламента, а това е задължително условие преди да бъде представен пред ЕК до 30 април. Направиха го едва на 16 април - когато в Народното събрание обсъждаха да задължат правителството да го направи. Замисълът на ГЕРБ беше, че ако има четвърти кабинет на Борисов, планът така и така ще мине, ако няма - ще принудят следващите да играят по тяхната свирка, като не им оставят време за съществени промени.

Двигател за икономиката или нови порции?

Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри вън!"), заместник-председател на парламента, се усъмни по БНР в способността на Борисов да представи "членоразделно" плана. Самият Борисов пък обяви, че го викат в парламента не заради плана, а като на Народен съд. И СКЪСА МЕНИСКУС... нали става дума за много пари.

Това ще бъде колосална политическа грешка и ще доведе до огромно огорчение и крайно разочарование на неговите привърженици. Ще бъде прието като знак на самоунижение от страна на ГЕРБ, след като победените се държат като победители и опростачиха българския парламент само в рамките на 2 дни.

Няма в България човек, освен Борисов, който толкова добре да познава Симеон Втори и неговата съдба още от 25 май 1996 г. Бойко знае за грандиозното посрещане, Бойко знае за 2-та милиона избиратели, гласували за НДСВ през 2001 г., Бойко знае, че днес НДСВ има две нули. Защо да тласка ГЕРБ по пътя на НДСВ? Неговото присъствие в парламента в сряда ще се приеме като присъствието на царя на конгреса на БСП. От много конструктивност ще отиде на две нули.

Автор: Георги Марков, фб

Източник/ци: Марков: Ще ходя в катедралата в Будапеща да запаля свещ Борисов да не ходи в парламента

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!