Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кръстницата на ГЕРБ: От гражданите зависи искат ли да ги управляват от джипка и магистрали

Мика Зайкова: Кой ви е казал, че хората избират Борисов? Да е жив е здрав проф. Константинов!

Трудно е да се каже дали това е краят на ерата "Борисов”. Това зависи от гражданите и доколко те имат търпимост към този модел на управление. Дали те искат да са управлявани от една джипка, магистрала, дали искат отговорен министър-председател, който да спазва Конституцията и да се явява в Народното събрание и да не смята, че това е някаква репресия, че някой иска да го неглижира, смачка.
Това заяви в ефира на Българското национално радио Душана Здравкова, юрист и основател на Сдружение ГЕРБ, което по-късно прерасна в партия.

Тя бе категорична - от гражданите зависи дали искат да бъдат управлявани от хора, които не са професионалисти и не правят живота на българите по-добър - първи сме по смъртност и последни по доходи.

"Това са реалните измерения на въпроса дали ще го бъде или не", посочи Здравкова.

"Като гражданин и избирател, който наблюдава процесите, обяснението за мен се крие в порочността на модела, който следваше партията в своето управление, особено последните години. Това доведе до нетърпимост в голяма част от българските граждани, които от лятото заявяват своето желание за промяна. Аз самата участвах активно в тези протести", коментира още тя.

Здравкова определи като необичайно поведението на депутатите на ГЕРБ от миналата седмица. И нарече тропането по банките "екзалтирано", а демонстрациите на народните представители на Борисов - като на сърдити деца.

"Никой от ГЕРБ като че ли не си дава сметка какво се случва. Бойко Борисов вчера заяви в свиканата набързо пресконференция - “Да си управляват сами, ние не сме им нужни”. Напротив - нуждата от политическа партия е такава и когато е в управление, и когато е в опозиция. Има достатъчно механизми тя да е коректив на властимащите. Хората трябва да решат какво искат, как го искат и на кого ще се доверят в своите очаквания", посочи Здравкова.

По думите й върху новосъздадената Комисия за проверката на управлението на ГЕРБ през последните години са били възложени много високи очаквания, на плещите й е стоварена "непосилна задача". Кръстницата на ГЕРБ го определи дори като Сизифовски труд.

"Много по-полезно щеше да е според мен да се ограничи ясно по кое прокуратурата не е взела отношение, защо и защо няма повдигнати обвинения и приключили по някакъв начин досъдебни производства, кое евентуално да се изпрати до ОЛАФ и Европейската прокуратура - тоест да бъдат ясно структурирани нещата. Народното събрание няма разследващи функции. Как ще се справи с този огромен обем работа? Може би ще се стигне до затлачване на нещата и добрите намерения няма да свършат по добър начин", посочи още тя. 

Здравкова акцентира на важността да се проверят процедурите, по които са били избрани хора на ръководни постове в агенции и комисии. По думите й има множество случаи на кадри, избрани по модела на главния прокурор - с една единствена кандидатура.

"А това е важно - по места тези хора управляват и нищо няма да може да бъде свършено, ако така наречените “калинки във властта” продължават да съществуват".

.

Източник/ци: Кръстницата на ГЕРБ: От гражданите зависи искат ли да ги управляват от джипка и магистрали

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!