Следвайте "Буднаера" в Телеграм

156 депутати „уволниха” Бойко Борисов – Мая иска НСО да доведе Борисов в залата

Под бурни аплодисменти 156 депутати „уволниха” третия кабинет на Бойко Борисов. Премиерът подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставката на ръководения от него Министерски съвет.

Гласували "против" и "въздържал се" нямаше. ГЕРБ не участваха в гласуването.

Писмото беше депозирано днес до председателя на парламента чрез деловодствата на двете институции, съобщиха от правителствената пресслужба.

В съответствие с Конституцията ръководеното от Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.

Точката за оставката на кабинета бе внесена днес като извънредна в дневния ред на парламента и предизвика бурни дебати сред депутатите. В пленарна зала спориха дали изобщо оставката на кабинета трябва да се гласува.

На какво правно основание внасяте за гласуване оставката на правителството. Тя се внася, но не се гласува, скочи Дани Каназирева от ГЕРБ.

Трябва да е налице констативен акт за нейното приемане. Всички оставки се обективират с тяхното приемане от Народното събрание, обясни парламентарната шефка Ива Митева. И допълни, че МС ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

Не само, че трябва да бъде гласувана и приета оставката, но на този стол трябва да дойде този, който я е внесъл, скочи Георги Свиленски, който попита дали Борисов е внесъл лично оставката. И призова Митева да положи всички усилия - институционални и законни, премиерът да бъде доведен в пленарната зала.

От парламентарната група на ИСМВ са поискали на заседание на председателския съвет на Народното събрание премиерът Бойко Борисов да бъде доведен, ако се налага принудително, с помощта на НСО, на изслушване в парламента.

Вчера в дневния ред беше предложено изслушване на министър-председателя, след което от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че той е излязъл в отпуск, за да подготвя проекта за нов кабинет на ГЕРБ и ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.

Оставката на правителството на Борисов днес не е просто формален юридически акт. Това е един логичен завършек на вредна политика в последните 11 г., на последователна политика, която уби държавността, разгради институциите, остави България на едно от последните места по доходи, заяви соцлидерката Корнелия Нинова.

Тя предупреди, че тази оставка е само пропукване на модела и предстои много работа, за да бъде отстранен напълно този модел от управлението на страната. Напомни, че в предишния мандат червените са внесли 5 вота на недоверие.

Преди да променим конституцията, нека изпълним сегашната, призова Нинова.

Тази оставка е безвъзвратно закъсняла, тя трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше, заяви Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". И заяви, че Борисов е трябвало твърде отдавна да се е сетил да си тръгне. Той благодари на хората, които се борили за тази оставка.

Източник/ци: 156 депутати „уволниха” Бойко Борисов - Lupa BG

ДЕН 2: Циркът продължава, Мая иска НСО да доведе Борисов в залата - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!