Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Байдън обяви извънредно положение в страната заради Русия

/Поглед.инфо/ Американският президент Джо Байдън в писмото си до Конгреса на САЩ във връзка с налагането на санкции срещу Русия заяви, че действията на руската страна представляват "извънредна заплаха" за националната сигурност и американската икономика.

Текстът на писмото е публикуван на уебсайта на Белия дом.

„Информирам ви, че издадох указ за обявяване на извънредно положение в страната във връзка с необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати, причинена от определено вредните външни дейности на руското правителство , ” се казва в изявлението.

Той също така заяви, че тази "вредна" дейност се състои в опитите на Русия да "подкопае провеждането на избори" в САЩ и страни, които са партньори на Вашингтон. Байдън също обвини Русия в "злонамерена кибер активност" и "насърчаването и използването на транснационална корупция за въздействие върху чужди правителства".

Освен това Байдън обвини Русия в „екстериториални дейности“, „подкопаване на сигурността в страни и региони, важни за националната сигурност на САЩ“, „нарушаване на установените принципи на международното право, включително зачитане на териториалната цялост на държавите“.

По-рано беше съобщено, че Байдън е подписал указ за въвеждане на санкции срещу Русия. Причината за налагането на санкции беше извънредното положение в областта на националната сигурност.

През март Кремъл нарече доклада на американските разузнавателни служби за предполагаемите опити на Русия да повлияе на резултата от президентските избори в САЩ през 2020 г. като неоснователен и необоснован.

Текстът е публикуван на интернет сайта на Белия дом и на практика представлява обяснение за конгресмените и сенаторите, както и инструкция към правителството как да действа ефективно по този проблем. Това засяга на първо място Държавния департамент, финансовото и правосъдното министерства.

Едно от нововъведенията е, че мерките ще действат незабавно - премахва се уведомяването на засегнато лице преди разгласяването на санкция, защото скоростта на прехвърляне на активи днес е толкова висока, че в повечето случаи няма ефект от действията на Вашингтон.

Изброено е и какво прави Русия, за да се налага такова решение на президента:

- подронване провеждането на свободни и справедливи демократични избори в САЩ

- участие в злонамерена кибердейност срещу САЩ и техните съюзници

- поощряване и използване на транснационалната корупция за влияние върху други правителства

- извършване на екстериториална дейност срещу дисиденти и журналисти

- подкопаване на сигурността в страни и райони, важни за националната сигурност на САЩ

- нарушаване на установените принципи на международното право, включително уважението към териториалната цялост на държавите.

Писмото съдържа подробно изброяване кой и какви действия ще подлежат на санкции, включващи замразяване на активи в САЩ, забрана за делова дейност с него и отказа да бъде допуснат на американска територия. Всеки случай се обсъжда между трите споменати министерства.

Сред изброените дейности, подлежащи на санкции, е и подпомагането на вече санкциониран, включително с цифрови валути или някакъв вид реални активи; убийството или нанасяне на телесни вреди на американец или на гражданин на съюзник или партньор на САЩ; подкопаването на мира, сигурността, политическата стабилност или териториалната цялост на САЩ или на техен съюзник или партньор.

В обяснението какво се разбира под "правителство на Руската федерация" се посочва, че това е не само министерският съвет, но и всяко политическо поделение, агенция или средство за държавна политика, включително централната банка, както и всяко физическо лице, което е подчинено, контролирано или насочвано от правителството или действа в негова полза или от негово име.

Добротата може да промени съдбата, жестокостта поканва бедствия

Източник/ци: Байдън обяви извънредно положение в страната заради Русия - Поглед Инфо

Petel.bg - новини - Байдън обяви извънредно положение в САЩ заради "необичайна и изключителна заплаха" от Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!