Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Контингентът на НАТО ще се задържи в редица страни след ученията “Защитник на Европа 2021”

/Поглед.инфо/ Мащабните военни учения, водени от САЩ и НАТО “Защитник на Европа 2021” (Defender Europe 2021), ще продължат до юни. Въпреки това, дори след това Северноатлантическият алианс не планира да изтегли войските си от източната част на Европа.

Първо, миналата седмица Украйна обяви, че ще проведе съвместни военни учения със силите на НАТО по-късно тази година, на фона на нарастващото напрежение с Русия. Очевидно Северноатлантическият алианс е поканил Украйна да вземе участие в учението за поддържане на нейния фирмен мит за "руската агресия". Киев обаче все още не е завършил необходимата “трансформацията” за участие на ученията “Защитник на Европа”.

Въпреки, че очевидци и местни жители редовно отразяват реална информация в социалните мрежи, Украйна все пак излезе в заявление, в което обяви „ескалация“ на положението на фронта, позовавайки се на предполагаемо „значително увеличение на обстрела и въоръжените провокации от руските въоръжени сили”.

Украйна, която е първа линия на НАТО в Източна Европа, също играе значителна роля за увеличаване на международния политически и икономически натиск върху Русия. Ето защо от своя страна Москва беше принудена да предупреди, че всяко разполагане на персонал на НАТО в Украйна може да увеличи напрежението по украинската граница.

Следва балтийските държави, в които вече има разположена доста значима част от военния контингент на Алианса. Така, ако след ученията тази част стане още по-голяма, има възможност местното население да започне да повтаря сценариите на протести от други региони.

В края на миналата седмица започна прехвърлянето на военна техника към Румъния и България, така че можем уверено да говорим за укрепването на югоизточния фланг. Като се има предвид, че Украйна и Молдова имат значителна позиция в списъка на геополитическите интереси на НАТО, най-вероятно ръководството на Алианса няма да пропусне възможността да остави значително количество оръжия на своите граници.

Като цяло ситуацията е изключително напрегната. Самите учения “Защитник на Европа” при всеки случай ще създадат прецедент за политически противоречия и разногласия. Така местното население на източния фланг на НАТО трябва да се подготви за най-лошите сценарии през следващите месеци. Или ще се случи чудо - ръководството на Алианса все пак ще си помни за какво точно е създаден Алиансът и скоро ще ревизира стратегическата си концепция? Ще разчитаме на това, но засега на дневен ред има единствено военни учения и геополитически конфронтации.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Контингентът на НАТО ще се задържи в редица страни след ученията “Защитник на Европа 2021” - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!