Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Три имена се спрягат за нов премиер, сред тях и ген. Румен Радев? (ВИЖТЕ)

Има ли кандидат за министър-председател в България, който може да поеме отговорността за държавата сега? 10 дни след вота никой не може да каже дали ще има правителство, или тичаме към предсрочни избори през юли.

Опит да се състави кабинет ще бъде направен. Но нито един политик не планира да ваканцува лятото, защото според най-мрачните прогнози нова предизборна кампания може да стартира още преди 20 юни.

Какви са времевите хоризонти за правителство и какви комбинации си представят гражданите при фрагментираното Народно събрание и математическата невъзможност нито победителите от ГЕРБ да задържат изпълнителната власт, нито партиите на протеста да сформират анти-ГЕРБ мнозинство.

До 6 седмици е разумно да има кабинет, обяви тези дни съветничката на президента по правни въпроси Иванка Иванова. Т.е. имаме един от отговорите – Румен Радев ще бърза много с рулетката с мандатите.

Вторият отговор дойде от ГЕРБ в понеделник – партията ще излезе с вариант за кабинет на малцинството, макар и излъчен от победителя.

Обичайно опитите да бъде заобиколен първият и да се създаде конструкция от останалите не завършват добре, предупреди Даниел Митов.

Премиерът няма да е Бойко Борисов – това е хем сигурно, хем не. Проектът на ГЕРБ предвижда оставане на ключови министри от първата линия в борбата с COVID кризата през изминалата година начело със здравния Костадин Ангелов, социалната Деница Сачева, образователния Красимир Вълчев, финансовия Кирил Ананиев.

Сигурно е, че ще се запази експертизата и на по-голямата част от останалите, включително на тези от досегашните коалиционни партньори. Например екоминистърът Емил Димитров, който влезе преди година от квотата на ВМРО след показния арест на десния Нено Димов, не се появи в листите на Красимир Каракачанов.

Димитров, чиято звезда в политиката изгря точно при Слави Трифонов като Ревизоро, показва отлично управление в кризата с водите, боклуците и мръсния въздух.

Правителство на промяната и приемствеността, анонсира го Дончев.

Поне три имена се чуват за министър-председател. Първото е на вицепремиерката Екатерина Захариева. Някои в партията залагат и на Деница Сачева. Новото име е на предшественика на Захариева във Външно от втория кабинет “Борисов” Даниел Митов.

Нещо повече, той бе сред ръководителите на ГЕРБ на вчерашната пресконференция, представила анализа на партията за изборите. На нея стана ясно, че Борисов води усилени разговори с международни партньори – по информация на Дончев, без да даде подробности.

Но в контекста на международните дела вметна, че е изумен как партии от ЕНП – каквито са и ГЕРБ, и “Демократична България”, се канят да вкарват комунисти във властта през задния вход. Митов отрече с него да са водени разговори той да заеме премиерското място и добави, че според него лидерът на спечелилата партия трябва да е министър-председател.

Даниел Митов бе министър на Реформаторския блок, антикомунизмът е негов патос, но надали това ще е достатъчно за подкрепа от ДБ, която се зарече да е срещу ГЕРБ.

Неочаквано друго име за премиерския пост обаче може да се окаже ключ към бързо разрешаване на политическия пъзел – настоящият гуверньор на БНБ Димитър Радев, чийто мандат изтича през юни.

Безспорно неполитизирано име, експерт, вероятно един от най-подходящите да изведе държавата от кризата след пандемията. Фигура, срещу която опозицията не би имала аргументи.

Ако подобен кабинет начело с Димитър Радев заложи повече на промяна и експертност, отколкото на запазване на ярко свързани с ГЕРБ имена, той силно ще се доближи до концепцията на ДПС за програмно експертно правителство. Така към 75-те депутати на Борисов може да бъдат привлечени и 30 на Карадайъ. Но това е малко вероятно, а и не стигат още 16 до мнозинство.

Добре посветени политици са убедени, че шефът на БНБ е широко приемлив вариант за премиер и във формат извън ГЕРБ. Със сигурност може да разчита на подкрепата на ДПС, въпросът е в състояние ли са хората на Слави Трифонов да пристъпят към разговори със системните партии (които продължават яростно да заклеймяват) и да подредят кабинет от общоприемливи фигури начело с банкера, за да не се стигне до избори. Засега отговорът е “Не”.

С което се върви към варианта ГЕРБ връща мандата нереализиран и той бива връчен на ИТН.

Мълчанието на Слави и сценаристите му, които са и в партийното ръководство, очевидно ще продължи на фона на карантината на лидера им. Засега техен кабинет с подкрепата на всички без ГЕРБ е най-възможен, чисто математически. И най-желан, ако се съди по заявките за подкрепа.

Снизхождението, с което от градската десница подходиха миналата седмица към перспективата шоумени да редят правителство, като че ли се изпарява. Възможно е “Демократична България” да подкрепи кабинет на ИТН, обяви през БНТ в понеделник Владислав Пенев от формацията.

По същото време пред bTV съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов анонсира, че имат разговори. Единственото прозвучало условие от Атанасов бе правителството да е с ясна антикорупционна програма и с хора, които могат да я изпълнят. Подчерта и че никой не може да забрани на БСП да подкрепи подобен кабинет. Корнелия Нинова обяви такава готовност още преди да свика червените структури за анализ на изборната загуба.

ДПС няма да иска министри, за да гласува за правителство с мандата на ИТН, декларира в петък и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Условието е кабинетът да е с ясна програма. Според запознати ръководителите на ДПС биха подкрепили премиер с профила на Димитър Радев.

Така правителство, посочено от ИТН без коалиции, излъчено с мандата на партията и подкрепено от всички партии без ГЕРБ, би имало 165 депутати. Според запознати именно такъв кабинет на малцинството събирал най-много привърженици при хората на Слави.

Най-вероятните лица в негово правителство биха били имунологът проф. Андрей Чорбанов, финансовият експерт към асоциацията на банките в Люксембург Любомир Каримански, бившият шеф на НЕК, бивш член на съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй” и настоящ председател на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски и преподавателят в НБУ и бивш секретар на МВР по времето на Костов проф. Николай Радулов. Те бяха представени от Трифонов като експерти отговорници по сектори.

Сред най-екзотичните идеи за политическа развръзка пък е самият Слави да покани президента за премиер.

Но при заявката на Радев за втори мандат, подкрепена вече от ИТН, това звучи невероятно. Но подобно правителство теоретично може да мине през парламента.

БСП вероятно ще каже “да”. Така ще се отърве и от трудното решение да подкрепят ли Румен Радев за втори мандат наесен. Партията на Мая също би се съгласила на този вариант, защото държавният глава ще подхване сериозна ревизия на управлението на Бойко Борисов, а това е мечтата на “отровното трио”.

“Демократична България” може би ще се въздържи, освен ако няма сериозни гаранции за промяна в изборното законодателство и в правилата за избор на главен прокурор. Никакъв вариант обаче няма да събере гласовете на ДПС.

След офертите на лидерите на БСП и ДПС от партията на Слави решиха да замълчат и нито приеха, нито отклониха предложената подкрепа.

Ако все пак решат да останат на позицията си, че никога няма да работят с ГЕРБ, БСП и ДПС, то зад проектокабинета на Трифонов остават само 92 депутатски гласа.

Разумът брои 6 седмици до избор на ново правителство, емоцията реди невероятни имена

Разбира се, Мая Манолова изглежда винаги готова също да вземе третия мандат. “Мая е перфектният премиер на България. Аз ѝ вярвам Тя е изключително работна и много праволинейна”, предложи лидерката си Максим Генчев, режисьор, сценарист и актьор, избран за депутат от гражданската квота в листата на “Изправи се! Мутри, вън!”.

Той е убеден, че Трифонов ще направи правителство, защото и за него е рисково отново да отиде на избори, тъй като “българинът веднъж излиза масово да гласува”. Малко възможно е обаче лидерът на ИТН да приеме такъв вариант.

При трето завъртане на рулетката БСП няма никакви очаквания да получи мандата.

Екзотични гласове на неделното съвещание при Нинова настоявали столетницата да се подготви със свой проект за кабинет, но на това не се погледнало сериозно.

При варианта да го получи “Демократична България” политическата математика се свежда до ситуацията мандат на ИТН, като в този случай обаче подкрепа от БСП вече е по-невъзможен сценарий и гласовете няма да излязат. Засега не се е чуло за поддръжници на тази идея в другите политически сили.

Всички партии декларират, че не се страхуват от служебен кабинет и предсрочни избори. Мит е, че министри на президента Румен Радев ще могат да извършат ревизия на кабинета “Борисов 3” – за организиране на изборите трябва да се бърза, няма да имат никакво време за друго, особено в пандемията и особено ако ще пробват някаква промяна в Изборния кодекс.

Изтичат сроковете по извънредната епидемична обстановка, топят се парите за справяне с кризата, нужна е спешна актуализация на бюджета. А и чисто конституционно служебен кабинет всъщност няма подобни правомощия.

Ако се стигне до служебно правителство, по-скоро премиерът ще бъде търсен измежду съветниците и секретарите на Румен Радев поради капсулирането на “Дондуков” 2. Има обаче и вариант да е човек, свързан по някакъв начин със Слави Трифонов, смятат анализатори.

ГЕРБ: Никой не може да “измете” 840 хил. българи – ще предложим кабинет

“Мен, Митов или Ангелов да ни изметат добре, но не мога да приема нечия страст да бъдат изгонени и изметени над 840 хиляди българи. (Толкова избиратели гласуваха за ГЕРБ на изборите – б. р.) Това не може да се случи и ние няма да го позволим. Опитите да бъде заобиколен първият не свършват добре. Властта не е самоцел, тя е отговорност и тежи. Ако имаш крехки рамене, може да си счупиш гръбнака.”

Така образно Томислав Дончев описа ситуацията в държавата на първия брифинг на ГЕРБ за изборите, даден на 8-ия ден лед вота.

Освен правителство ГЕРБ ще предложи председател на парламента, но имена не бяха съобщени.

Това са 14-и избори, в които ГЕРБ е победител и води в резултата на 5 поредни парламентарни вота. От 265 общини в страната ГЕРБ побеждава в 169, а в тях живеят близо 75% от населението на България, обобщи статистиката административният секретар Цветомир Паунов.

Най-голямата част от избирателите на ГЕРБ пък били от 40- до 60-годишни – икономически активното население. 70% от работещите дават вота си за ГЕРБ, отчитат още управляващите. Анализите показват и че все повече пенсионери ги припознават – 40%.

Томислав Дончев потвърди информацията в “24 часа” за промени в партийното ръководство.

“Промени ще има – и персонални, и структурни, дори по начина, по който общуваме с хората”, добави вицепремиерът.

“Притеснява ме, че сведохме политиката до песни, танци и надвикване, а тя е в мъжеството и експертизата да вземаш решения”, сподели още Дончев. Той посочи, че предсрочните избори ще са признак на демокрацията, а партията няма страх от служебно правителство на Радев.

“Съвсем отделен въпрос е обаче политическият реваншизъм. Целенасочените удари или преследването на противника са дребни сметки”, каза още Дончев.

Даниел Митов припомни, че всички партии предупреждавали за подмяна на изборите, а сега ги признават.

Бившият външен министър предупреди, че която и политическа сила да състави кабинет, ГЕРБ не може да бъде заобиколена, като за пример даде кабинета “Беров” и краткото управление на Орешарски, когато партията на Борисов бе в опозиция.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов похвали организацията на изборите въпреки епидемията. “Ако искаш да управляваш България, в следващите месеци трябва да управляваш пандемията и да се справиш с нея.

Но да я управляваш не от телевизора с послания, а на място с дейстия и резултати. Ще е много трудно, защото някои обясняваха, че един генерал, втори генерал лъжат и няма такъв вирус. Лично се убедиха, че има такъв вирус”, каза още проф. Ангелов.

„24 часа”

Източник/ци: Три имена се спрягат за нов премиер, сред тях и ген. Румен Радев? (ВИЖТЕ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!