Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗНЕНАДА: Румен Радев реже БСП, няма да даде мандат на Корнелия

Изненадващ ход на президента Румен Радев – държавният глава няма да даде третия проучвателен мандат за съставянето на правителство на издигналата го за държавен глава партия БСП.

Окончателното решение на „Дондуков“ 2 дошло след срещите на Корнелия Нинова през уикенда с общински и областни структури на партията, на които е отказала да даде ясен отговор дали Столетницата ще го подкрепи за втори мандат на вота тази есен. А политическият съветник на председателката Йордан Татарски избухна със серия критики срещу Радев, включително за липсата на консултации между него и „Позитано“ 20 за служебното правителство през 2017 г.

Така в случай, че ГЕРБ и Има такъв народ на Слави Трифонов не успеят да реализират двата мандата, които президентът ще им връчи по конституция, третият и последен преди България да влезе в спиралата на нови избори, ще отиде в ръцете на Демократична България, предаде Lupa.bg.

Въпреки че левицата ще настръхне от подобен ход, Радев бил готов да се аргументира с масираното участие в протестите именно на представителите на ДСБ, Да, България и Зелено движение, за разлика от бесепарите, които се вяснаха на площада само в първите 2-3 седмици от бунта. Макар Изправи се! Мутри вън! на Мая Манолова и Отровното трио да декларират от самото начало на парламентарната кампания подкрепа за втори мандат на дуета Радев-Йотова, било слабо вероятно главнокомандващият да задейства операция по връчването на мандат за кабинет на най-малката по тежест сила в 45-о НС. 

Междувременно пък съпругата му Десислава Радева, която има биография и при Дългия през 90-те години, вече влязла в разговори с централата на ИТН на „Одрин 70“ и настоявала, ако се стигне до нов служебен кабинет, там министерски кресла да получат и някои от хората на Трифонов. Имала и конкретни имена, подходящи за временното правителство.

От друга страна, напрежението в БСП достига връхна точка след като над 50% от поканените от Нинова за среща през уикенда шефове на организации в страната не отидоха. Декларираната подкрепа за нея е от едва половината от присъствалите. По информация на Lupa.bg най-тежко протекъл за червената шефка бил последният кръг – в неделя следобед, когато при нея били представителите на Благоевград, Кюстендил, София-област, Перник и София-град.

2/3 от тях се изказали критично и срещу партийното ръководство, и конкретно срещу нея, като искали оставката й. Персонални забележки получили и Атанас Зафиров, и Георги Свиленски като ръководител на предизборния щаб. А всички критики от Нинова били посрещнати с пренебрежение.

Така на предстоящия пленум се очаква председателката да обяви на заседанието, че се радва на поне 50% подкрепа. Опонентите й обаче са категорични – ситуацията изглежда като след прекия избор за лидер, когато тя получи над 80% от гласовете, но при едва 56% от отишлите членове на БСП до урните.

Иначе на Националния съвет се очаква оставката на Изпълнителното бюро да бъде приета единодушно, включително с глас от Нинова. На мястото на досегашните членове на тясното партийно ръководство обаче тя се канела отново да вкара приближени, които доайените в левицата виждат като млади кариеристи.

И част от твърдото ядро, и представители на т.нар. ляво крило на партията, а и сред по-либералните социалисти обаче настояват, че е назрял моментът да се говори и за президентските избори. Нинова декларира пред няколко месеца, че е готова да направи вътрешнопартийно допитване за номинациите, но изчисленията сочели, че дори сега да започне процесът, ясно оформена двойка за вота наесен няма да има поне до юли.

Сред имената, които се спрягали на „Позитано“ 20 отвъд подкрепа за втори мандат на Радев, били неговото вице Илияна Йотова, конституционалистът Янаки Стоилов, а и това на самата червена шефка.

Процесът по номинирането обаче е сложен, тъй като финалното решение зависи от Националния съвет със свое становище на база на всички излъчени кандидатури от събранията и конференциите на отделните организации в партията.

Източник/ци: ИЗНЕНАДА: Румен Радев реже БСП, няма да даде мандат на Корнелия - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!