Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Повеждат ли Съединените щати световна социалистическа революция?

Като ”ляв завой” определят анализаторите икономическите политики на новата американска администрация. В самото начало на мандата му американският президент Джо Байдън предложи, а Конгресът впоследствие прие, спасителен план заради пандемията, включващ еднократна помощ от 1400 долара за повечето американци и редица форми на подпомагане на пострадалия от ограниченията бизнес.

Анализаторът на "Гардиън" Джонатан Фрийдланд възкликна: "Байдън учи левите партии по света как се използва властта".

И това изглежда няма да бъде еднократен акт. С цел да осигури конкурентоспособността на американската икономика сега Джо Байдън предлага още по-голям и дълготраен инфраструктурен план, чиято стойност може да достигне 4 трилиона долара. Заедно с това в първите си значими публични изяви, финансовият министър Джанет Йелън обяви едновременно планове за повишаване на корпоративния данък, както и че Вашингтон ще настоява за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък. Повежда ли Съединените щати социалистическа революция, или просто трябва да се конкурират с Китай в условията на безпрецедентна пандемия?

.

Някои анализатори стигат до там да нарекат близо двутрилионния спасителен план на Байдън заради пандемията - "едно от най-важните законодателни решения на нашето време". Сега имаме предложение за 2-трилионен инфраструктурен план, който може да нарасне допълнително. Самият Байдън се вижда в ролята на Рузвелт или Линдън Джонсън и казва - "Искам да променя парадигмата". Виждаме ли осъществяването на такава промяна?

Темата коментира пред БНР икономистът, специалист по международни финансови отношения и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов, бивш представител на България в Международния валутен фонд: "Това, което виждаме в момента, наистина е безпрецедентно. Натрупаха се две много големи кризи - финансова и здравна. Ако първият план на Байдън, вече приетият, беше насочен към последиците от пандемията, сега виждаме нещо съвсем различно. Става дума за инфраструктурен план, който е дългосрочен. Финансирането му няма да бъде просто с увеличаване на дефицита, а ще има и промяна в приходите". 

Тук стигаме до предложенията на новия финансов министър Джанет Йелън едновременно за повишаване на корпоративното облагане в Съединените щати и глобален минимален корпоративен данък. 

"Големите корпорации имат възможност да използват офшорни зони и така да се крият огромни печалби, които остават необлагани. Искат да се увеличи корпоративното облагане в САЩ от 21% на 28% и напълно си дават сметка, че въвеждането на една такава политика без глобални промени - означава, че тези данъци просто ще изтекат. Предвождат се и други промени - облагане на богатството, подоходен данък с вероятно по-стръмна скала. Интересното е, че се настоява тези основни принципи да бъдат приети и от техните партньори, разбирайте преди всичко Европа. ", обясни доц. Йоцов.

Той коментира и уроците на пандемията - може ли да се разчита на "свободния пазар" да се справи с икономическите и социални предизвикателства на подобна извънредна ситуация? "В нормални условия пазарът действа добре, в кризисни - не. Вижте какво става с ваксините. Чрез пазарни механизми не може да се осигури ваксина на цялото население. Трябва да има някаква централизация", посочи експертът.

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

.
Доцент Виктор Йоцов
Източник: БГНЕС

Източник/ци: Повеждат ли Съединените щати световна социалистическа революция?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!