Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Капаните на Бойко с „Не искам да съм депутат” (КАКВО се крие зад измамата на мутрата)

Историкът от университета в Екзитър Емил Соколов разтълкува по свой начин бабаитския ход на Бойко Борисов да се откаже от депутатското място. Оказа се, че това е добре премислен пиар ход, за да няма възможност в краткия си живот на ноя парламент да му се потърси отговорност за зулумите за милиарди, които нанесе хунтата.

Ето целия анализ на преподавателя:

Щом Борисов се е отказал от мястото си като народен представител, това означава няколко неща:

1. Предсрочни избори ще има и те ще са скоро. Експертният кабинет, Великото Народно събрание и прехвърлянето на депутати не проработиха. ГЕРБ и ДПС не ги устройва парламентарната аритметика и ще трябва да я пренаредят.

2. На Борисов му е ясно, че този парламент ще е преходен и присъствието му там крие риск да му бъдат зададени въпроси, на които той не иска да отговаря. За него е по-добре да не се появява и да продължи стратегията от последните си месеци – комуникацията да минава само през Севда ТВ.

3. По-лесно е да редиш следващото правителство извън парламента. Борисов гледа на Народното събрание като на досадна бюрократична пречка. Така работи статуквото и задкулисието. Държавата беше управлявана 4 години от джипка. Няма причина да мислим, че с едни избори центърът на властта ще се върне в институциите.

4. Това е отличен ПР ход. Ето, аз не искам да съм депутат, не ме е страх, не ми трябва имунитет, чист съм като сълза. Макар и да изглежда смел, този ход е добре премислен и изчислен. При възможността този парламент изобщо да не заработи и да не му бъде потърсена отговорност, Борисов може да си позволи да изглежда храбър и безстрашен.

5. Борисов усилва натиска си върху опозицията. Макар и победен, това е неговият начин да си върне контрол и отново да почне да налага дневен ред. На фона на опозицията, която няколко дни не успява да изпрати ясни послания на гражданите, Борисов за пореден път представя себе си и ГЕРБ като нещо сигурно, нещо стабилно, нещо, без което, всички не можем.

6. Борисов ще излезе от политиката точно толкова, колкото Доган излезе от нея, когато стана почетен председател. У нас почетните председатели си запазват цялата власт, но няма как да им се потърси отговорност за действията им. Не бива някой да си мисли, че ГЕРБ правят опити да се променят и станат по-добри.

Топката е в полето на опозицията. Отговорът трябва да е бърз, категоричен и ясен. С или без Борисов, ГЕРБ няма място в управлението на страната. Бившият министър-председател има да отговаря за много неща.

Източник/ци: Капаните на Бойко с „Не искам да съм депутат” (КАКВО се крие зад измамата на мутрата) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!