Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов обяви победа и капитулация едновременно: Нали искахте ВНС? Хайде! ГЕРБ може и да изчезне тогава

Все по-интересна става политическата обстановка у нас. След като в късна доба на 4 април Борисов предложи мир и се изтъкна като най-опитен, днес в Министерския съвет призова ”колегата-политик Слави Трифонов” да поеме отговорност, да си съставят правителство и да се вземе решение за Велико народно събрание. Ако това не бъде направено, значи опонентите искат да хвърлят държавата в хаос.

Премиерският монолог бе наситен с емоции. От известно задоволство от победата,

Кметът на село Белгун: Биха ме в офиса на ГЕРБ, рязаха ме с нож заради ниския резултат на партията

през откровен яд по адрес на опонентите, които им пречели да се зарадват на безспорния партиен успех, до притеснение за стабилността в страната.

Като първа политическа сила и заради отговорността към избирателите Борисов посочи - ГЕРБ са длъжни да предложат вариант за съставяне на кабинет, но лидерът на партията не таи надежди - като гледал заявките на останалите, това предложение щяло да бъде отхвърлено.

Проф. Калин Янакиев: Бойко Борисов е политически кастриран

Затова и призова Слави Трифонов, чиято партия се нареди втора, да започва да мисли отсега за състава на кабинета, защото време няма, а то не било лесно.

"Виждам огромна безотговорност от другите политически партии и дори някои стигат до там, че след като похарчихме 150-60 милиона и завчера свършиха изборите, изпитват неудовлетвореност и желание за още, нови избори. Ние с удоволствие ще се явим и на такива. Но какъв е ефектът от това?", посочи Борисов.

Премиерът призна - били сме парламентарна република и като такава имаме нужда от работещ парламент в условия на криза. Изненадваща е тази констатация предвид едноличния начин, по който се управлва страната според мнозина. Критиците на властта са категорични, че България се е превърнала в премиерска република, а фигурата на министър-председателя отсъства от Народното събрание. Конституционалисти дори са на мнение, че парламентаризма е бил унищожен и основна задача на 45-тото Народно събрание ще е да го възстановят.

"Ето сега - анти-ГЕРБ, анти-СДС, анти-Патриотичен фронт имат прекрасна възможност за парламентът с много стабилно мнозинство. Ако не го направят, това значи, че искат да хвърлят държавата в хаос, да показват, че не са способни да управляват. Мили наши опоненти, това ще ви се върне в обратен знак на изборите. Хората, които са казали, че искат промяна, са ви дали тази възможност. Направете го", посочи Борисов.

"Пета поредна парламентарна победа и 14-та общо. И заради тези, понеже са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили с 10%. Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носехме отговорност до изборите. От тук нататък с над половин милион избиратели колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорността. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред. Затова най-колегиално го моля да почне да си прави състава на правителството. Това е тежка и сложна задача. И изисква време. Да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове. Готов съм да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилност в държавата", заяви Борисов.

"Наслушах се на анализатори, които обясняват какво мисля аз или какво би могло да стане. Ако толкова им е тежка политическата обстановка, ако толкова няма решение, новите избори не са такова. Не ни е страх. Партията е в прекрасна форма. Ето ви решение - нали всички говорехте за Велико народно събрание, мажоритарни избори? Събира се това Народно събрание, гласува се искане, проекта на Радев за Конституция да си го внесе президента, да го реши събранието, свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и почваме на чисто. Това са варианти, които политиците трябва да разгледат, не да се чудят как и къде. Много е лесно да протестираш, но някой трябва да работи. Сега е техният ред", допълни премиерът.

ГЕРБ е най-малко нехаресваната партия, ако погледнем отзад напред. Но Мая Манолова 96% не я харесват. Христо Иванов - 90%, разсъди Борисов.

"Управлявайте, да видите лесно ли е. Като не искат, да направим Велико народно събрание. ГЕРБ може да изчезне тогава, айде да го направим, да видим. Нали това искахте всички? Айде. Това е прекрасен повод, вместо да се карат кой да е председател", завърши Борисов.

Кметът на село Белгун: Биха ме в офиса на ГЕРБ, рязаха ме с нож заради ниския резултат на партията

.

Източник/ци: Борисов обяви победа и капитулация едновременно: Нали искахте ВНС? Хайде! ГЕРБ може и да изчезне тогава

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!