Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елена Йончева за Борисов: С терористи преговори не се водят. Той разруши основите на демокрацията

Всички опозиционни сили трябва да действат решително срещу управлението на ГЕРБ, тъй като Бойко Борисов все още е на власт и разполага с инструментариум за въздействие. Прогнозирам, че вероятно премиерът ще опита всичко, за да запази влиянието си и ще влезе в преговори с всеки за целта. С терористи преговори не се водят. Той разруши основите на демокрацията. Това заяви евродепутатката от БСП/ПЕС Елена Йончева.

"Слави Трифонов изигра изключително ползотворна роля, не само защото увлече много млади българи да гласуват, но и защото разби договорките от преди изборите. Подготвяше се експертно правителство, което да бъде подкрепено от всички големи партии в парламента, като по този начин Бойко Борисов щеше да запази властта си. 

Като показателно за схемата, посочих и поведението на председателя на БСП Корнелия Нинова. Преди парламентарните избори Нинова отказа да подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат и по този начин го превърна в заложник в договорките. Може би това е една от причините за загубата на БСП в неделя. Президентът показа, че е срещу статуквото, а поведението на Корнелия Нинова даде основания на българските избиратели за съмнения, че БСП не е реална алтернатива", пише Елена Йончева на страницата си във Фейсбук.

По въпроса за резултата на БСП тя коментира следното:
"Левите хора не заслужават този удар, но резултатът в известна степен беше очакван. Според мен има шанс за партията, ако започне откровен дебат за това, което се случва в БСП. Защо Изпълнителното бюро подава оставка, а председателят не носи отговорност за този ужасен провал? Корнелия Нинова е лидер на партията от повече от четири години. В първото й изявление след изборите, стана ясно, че тя търси причините извън себе си и няма дори намек за самокритика.

Ако БСП продължава да се ръководи по този начин, и след три месеца има нови избори, резултатът ще е още по-лош. По време на интервюто отбелязах някои от пропуснатите възможности от опозиционната партия през последните месеци – не беше в основата на протестите през лятото на миналата година, не напусна парламента, не изрази позиция по скандалните аудиозаписи на Бойко Борисов, нито за къщата в Барселона, не продължи битката с корупцията в строителството на пътища и магистрали.

БСП не само не използва възможността да обясни в България унищожителната критика, която управлението на ГЕРБ получи с резолюцията за върховенството на закона, гласувана в Европейския парламент по наша инициатива, но Корнелия Нинова дори повтори фалшивата теза на Бойко Борисов, че в документа се говори за македонско малцинство. Това беше поразително. Не мога да разбера този подход."

Елена Йончева / Elena Yoncheva - Posts | Facebook

Източник/ци: Petel.bg - новини - Елена Йончева за Борисов: С терористи преговори не се водят. Той разруши основите на демокрацията

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!